Sajt o pregovorima Srbije sa EU

Srbija bi uskoro trebalo da dobije sajt o pregovorima o članstvu u EU.

Izvor: Beta

Sreda, 22.10.2014.

15:25

Default images

Na tom sajtu će biti objavljena sva dokumentima koja je u tom trenutku moguće objaviti, rekla je danas šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

"Definitivno nam je potreban sajt", kako bi dokumenta bila dostupna na jednom mestu, rekla je Tanja Miščević u neformalnom razgovoru sa novinarima koji je organizovan u okviru projekta Podrške evropskim integracijama Srbije Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ona je podsetila da je praksa da se neka dokumenta objavljuju pošto se otvore pregovori o poglavljima i dodala da će sajt sadržati i program i raspored analitičkog pregleda usklađenosti zakonodavstva, odnosno skrininga.

Da je potrebno na jednom mestu sistematski prikupiti dokumenata mišljenje je zaposlenih u institucijama koji učestvuju u procesu pregovora, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno uz podršku GIZ-a.

Istraživanje o internoj koordinaciji u pregovaračkom procesu koje je danas predstavljeno, pokazalo je da preovlađuje utisak da je proces preterano koordinisan, a Tanja Mišvečić je ukazalo da to jeste takav proces koji ima tri vrste koordinacije.

Ispitanici su ocenili i da je proces pregovora dovoljno transparentan za one koji u njemu učestvuju, ali ne i za širu javnosti i da je potrebno više uključiti civilno društvo koje bi određenim grupama stanovništva moglo da približi taj proces.

Državni službenici koji učestvuju u pregovorima smatraju da su komunikacija i informisanje u samom procesu dobri a gotovo 64 odsto je ocenilo da je dobro i "usalgašavanje mišljenja kod otvorenih pitanja".

Većina smatra da nema problema u procesu koordinacije, a kao problemi se javljaju pitanje nadležnosti prilikom promene vlasti, nedovoljan broj saradnika i česte promene u ministarstvima, kratki rokovi i preopterećenost i u manjoj meri engleski jezik.

U raspravi je ukazano da Srbija još nema uži pregovarački tim za razliku od drugih zemalja koje su već na početku skrininga imale takav tim, kao i da bi odsustvo tog tima moglo da se odrazi na proces pregovora Srbije.

Tanja Miščević je rekla da Srbija ima preogvarački tim a da je na Vladi Srbije da formira uži pregovorački tim, ocenivši da je to više pitanje vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: