MPS zove advokate na sastanak

Ministarstvo pravde Srbije pozvalo je na razgovore predstavnike svih advokatskih komora koje čine Advokatsku komoru Srbije.

Izvor: Beta

Sreda, 22.10.2014.

14:52

Default images

To je učinjeno kako bi što širi krug advokata posredstvom direktnih predstavnika bio detaljno informisan o namerama Ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da želi da se postigne sporazum u "interesu građana, advokata i države Srbije".

U dopisu Ministarstva pravde upućen je poziv za nastavak razgovora sa predstavnicima advokature o načinu rešavanja problema istaknutih u zahtevima advokatskih komora koje su u štrajku od 17. septembra.

"Imajući u vidu da dosadašnji format razgovora nije doneo očekivani pomak ka rešavanju problema, Ministarstvo pravde poziv je uputilo ovlašćenim predstavnicima advokatskih komora - Beograda, Kragujevca, Čačka, Šapca, Niša, Požarevca, kao i AK Vojvodine i AK Zaječar", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je ocenilo da je postizanje dogovora "jedan od ključnih prioriteta Ministarstva" i dodalo da veruje da identično gledište postoji i u redovima advokatske profesije, zbog čega su glavni resursi Ministarstva podređeni rešavanju tog pitanja.

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra i zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima, kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da se smanje stope za obračun paušalnog poreza i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Advokati: Nećemo pojedinačno na pregovore

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) odbio je danas predlog Ministarstva pravde za pojedinačne sastanke sa predsednicma lokalnih komora u njenom sastavu, ističući da bi pregovori u tom formatu bili suprotni odlukama Skupšine AKS i Kongresa advokata i predložio zakazivanje javnog sastanka u prostorijama AKS.

Odlukom Skupštine AKS od 13. septembra, potvrđenom na Kongresu advokata 8. oktobra, Upravni odbor AKS je ovlašćen da pregovora sa predstavnicima Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, kao i da donese odluku o prekidu ili nastavku štrajka, navodi u dopisu upućenom Ministarstvu pravde i dostavljenom medijima.

AKS je zbog toga, predložila Ministarstvu pravde da se zakaže sastanak koji bi bio održan u prostorijama te komore u prisustvu javnosti.

Na tom sastanku bi, kako se navodi, advokaturu predstavljao UO AKS na čelu sa predsednikom Komore i predsednicima svih advokatskih komora, "u sastavu i u delegaciji koju AKS u okviru svojih organa ovlasti".

Ministarstvo pravde je ranije danas uputilo je poziv za razgovore o zahtevima advokature predsednicima svih osam lokalnih advokatskih komora, koje su u sastavu Advokatske komore Srbije, imajući u vidu da dosadašnji format razgovora sa predsednicima AKS i AKB nisu doprineli rešavanju problema.

U dopisu AKS se navodi da su jedini legitimni pregovarači, prema aktima AKS i odlukama Skupštine AKS i Kongresa, ispred advokature UO AKS, predsednik AKS i predsednici svih komora u njenom sastavu, i ocenjuje da jutrošnji poziv ministarstva pravde nije dobronameran.

"Niko pa ni ministar pravde nema ovlašćenja da sprečava AKS da obavlja Ustavom i Zakonom o advokaturi utvrđene nadležnosti niti da se meša u unutrašnju organizaciju advokature u Srbiji, koja je utvrđena Zakonom o advokaturi i Statutom AKS", navodi se u tom dopisu.

Beogradski advokari štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije pridružili su im se nedelju dana kasnije, 17. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: