"Srbiju tretiramo kao članicu EU"

EU, kada je u pitanju pomoć u obnovi od poplava, Srbiju tretira kao članicu zajednice evropskih država, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

13:58

Default images

On je naveo da je za pomoć poplavljenima u 24 opštine u Srbiji EU izdvojila 30 miliona evra, od čega opštini Svijlanac milion evra.

"Iz IPA fondova izdvojili smo još 50 miliona evra za preventivne radove kako se ne bi ponovile poplave", rekao je Devenport tokom obilaska radova na obnovi vrtića "Dečja radost" u Svilajncu, koje je oštećeno u majskim poplavama.

On je naveo da je Evropska komisija predložila Evropskom parlamentu da za pomoć Srbiji izdvoji još 60 miliona evra iz Fonda solidarnosti.

Devenport, koji je danas prvi put u Svilajncu, izjavio je da je impresioniran šta su sve u toj opštini uradili predstavnici civilnog društva i gradjani na sanaciji štete od majskih poplava.

Vrednost radova na obnovi vrtića, koje finansira EU, iznosi oko 700.000 evra i, prema rečima direktorke te predškolske ustanove Zorice Djordjević, trebalo bi da budu kompletno završeni do kraja godine.

"Nadamo se da ćemo uoči Nove godine raditi u punom kapacitetu kao pre poplava, kada je u toj ustanovi dnevno boravilo oko 450 dece", rekla je Djordjević.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je obnovu tog obdaništa prvi pomogao Fond B92, a pridružila se i Fondacija "Novak Djoković".

Oni su obnovili 1.110 kvadratnih metara obdaništa, što je gotovo polovina ukupne površine vrtića, rekao je Milanović i dodao da radovi na kompletnoj obnovi ne bi bili završeni u predvidjenom periodu da nije bilo pomoći EU.

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić najavio je da će ta fondacija pomoći da se trenutno neupotrebljiva prostorija porodilišta u Svilajncu preuredi u skrining centar.

Devenport je, posle obilaska radova na obnovi vrtića, posetio poljoprivredno domaćinstvo Ilić iz Svilajnca kojoj je uručena pomoć za zimsku setvu, kao i Prirodnjački centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: