"Više prosjacima nego prosvetarima"

Više od 2.000 članova četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protestovalo je u centru Beograda tražeći od Vlade da im ne smanjuje plate.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

13:30

Default images

Prosvetari zahtevaju da budu izuzeti od smanjenja plata u vladinim merama štednje, kao i da se donese zakon o platnim razredima i otpočnu pregovori o kolektivnom ugovoru.

Učesnici protesta "Kuda ide srpsko obrazovanje", ispred Doma sindikata na Trgu Nikole Pašića nosili su transparente na kojima je pisalo "Narod nije rob, revolucija jedina solucija", "Za školu, za bolje dane", "Da za zvanje bude bitno znanje".

Protestovali su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti i Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost".

Predstavnik Sindikata radnika u prosveti Zdravko Kovač izjavio je da je zahtev za izuzećem prosvetara iz najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru opravdan jer je samo prosveta prošla kroz racionalizaciju.

"Nezakonito su nam ukinuli minuli rad, nismo dobijali bonuse, nemamo socijalni program u slučaju viškova. Na ulicu nas je izvela vlast koja sebe smatra socijalno odgovornom, prvenstveno se to odnosi na ministre iz Socijalističke partije Srbije koji su u nekoliko prethodnih mandata vodili resor prosvete", kazao je Kovač.

On je ocenio da aktuelni odnos vlasti prema zahtevima prosvetnih radnika predstavlja "osvetu loših đaka, plagijatora i lažnih doktora koji ne mogu da cene kvalitetno obrazovanje kad su prečicama i korupcijom došli do današnjih pozicija".

Predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović zahvalio se okupljenima koji su došli da poruče vlasti da je "prosveta u katastrofalnom stanju" i da prosvetni radnik nije više radnik nego "prosvetni jadnik".

"Zarada prosvetnog radnika nije jednaka ni zaradi nekog prosjaka na Zelenom vencu, čak i on više zarađuje", rekao je Živanović i dodao da ova vlada pokušava da ih potceni i stalno priča "kako nemate ništa, a i to vam je dovoljno".

"Nekada smo sa ministrima razgovarali o povećanju plate, a danas to ne možemo, iako su nam plate već decenijama ispod proseka u Srbiji", naveo je on.

Bratislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije rekao je da je Evropska konferencija sindikata uputila pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i prosvete, Dušanu Vujoviću i Srđanu Verbiću, u kome traže da se prosveta izuzme iz smanjenja plata.

"Ali, šta vredi, u ovoj zemlji vlada MMF, a mi razgovaramo sa onim Verbićem koji nikad i nije bio za ministra prosvete i od svih ministara koji su bili loši, on je izgleda na prvom mestu", smatra Pavlović.

Prema njegovim rečima, prosvetu su svi zaboravili i dok se drugi ministri bore za to da zaposleni u njihovim resorima budu izuzeti od smanjenja plata, Verbić pristaje na smanjenje plata.

Prema podacima Unije prosvetnih radnika Srbije, izmedju 800 i 1.000 škola, od ukupno 1.800 u Srbiji, danas je potpuno ili delimično obustavilo rad, a iz Ministarstva prosvete upozoravaju na zakonsku obavezu poštovanja minimuma procesa rada, inače slede disciplinski postupci.

"Prosvetari u štrajku mogu da ostanu bez dela zarade"

Foto: Beta
Prosvetni radnici koji danas štrajkuju mogli bi da ostanu bez dela zarade, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić i najavio da je to ministarstvo i dalje otvoreno za razgovor sa sindikatima.

"Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk, ali nemaju pravo na obustavu rada", rekao je Kostić novinarima i objasnio da umanjenu zaradu mogu da očekuju kako oni koji uopšte ne drže časove, tako i nastavnici koji rade skraćeno.

Kostić je rekao da su direktori škola nadležni da vode evidenciju o onima koji protestuju, ali i da pokrenu disciplinski postupak protiv kolega koji uopšte ne rade.

"Ako se nezakonito obustavi rad, imamo nadležnost nekoliko inspekcija - prosvetne, inspekcije rada, finansijske, koja između ostalog sprovodi nadzor o pripadajućoj zaradi na osnovu časova rada", objasnio je Kostić.

Kostić je saopštio nove, detaljnije podatke o broju škola koje danas ne rade ili rade normalno.

Od oko 1.760 škola u Srbiji, u potpunoj obustavi rada je 437 ustanova, 25 odsto, a 75 procenata radi, uključujući i 304 škole koje rade skraćeno, 30 minuta, rekao je Kostić i objasnio da izgubljeni časovi moraju biti nadoknađeni.

On je podsetio da "prosvetni" zakoni ne predviđaju obustavu rada.

"Zakon o štrajku kaže da, ukoliko se radi o javnoj delatnosti, a prosveta jeste javna delatnost, drugim zakonima (prosvetnim) mora se uvesti minimum procesa rada", rekao je Kostić i naveo da je Ministarstvo prosvete otvoreno za razgovor o zahtevima sindikata.

Njihov ključni zahtev je da im se zarada ne umanjuje za planiranih 10 procenata, što, kako je Kostić istakao, ostaje da se vidi nakon rebalansa budžeta.

Komentarišući najavu da će prosvetni radnici u novembru započeti proteste uz skraćivanje časova, Kostić je odgovorio da je to njihovo zakonsko pravo.

Članovi četiri najveća sindikata prosvete protestovali su danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića i još jednom pozvali vladu i ministra Srđana Verbića da im ne smanjuju plate u vladinim merama štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

248 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: