Šveđani i dalje traže podmornicu

Švedska vojska je najavila da je spremna da upotrebi oružje ukoliko primeti i naznaku stranih plovnih objekata u Stokholmskom arhipelagu.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

12:51

Default images

Već pet dana je švedska flotila u pripravnosti, nakon informacija da se u njenim vodama nalazi podmornica druge države.

“Naš cilj je da isteramo sve što se nalazi ispod vode na površinu, makar to morali oružjem da učinimo“, rekao je vrhovni komandant švedske vojske Sverker Jeranson, a prenosi RT.

Prema njegovim rečima, veoma je teško pronaći podmornice i Švedska to nikada u svojoj istoriji nije uspela da uradi.

“Najvažnija stvar kod ove operacije je, bez obzira na njenu uspešnost, da pokažemo svima da je Švedska u stanju da reaguje kad misli da određene radnje povređuju njenu teritoriju“, istakao je Jeranson.

Uprkos spekulacijama da je u utorak detektovan jedan objekat pod švedskim vodama, komandant je to demantovao.

Ipak, švedski mediji navode da je više od stotinu puta uočena sumnjiva podmornica, te da je vojska to učinila u dva navrata, ali bez reakcije.

“Dobijamo još informacija, ali moram da dodam da smo srećni zbog dosadašnjih saznanja. Ne smemo da zanemarimo da smo uradili veliki posao. Sada ćemo analizirati sve, a ako se išta pokaže kao tačno, izaći ćemo sa potvrdama“, zaključio je Jeranson.

Mediji su takođe spekulisali o tome da misteriozna podmornica pripada ruskoj vojnoj flotili, a te priče podgrejao je i dizajn internet strane ruske ambasade u Švedskoj, na kojem piše da je Rusija bliže nego što se misli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: