"Drevniji smo mi od drevnih notara"

Ko je lobirao da se formiranjem nove profesije, notara, uzme veliki kolač iz državne kase, upitao je Dragoljub Đorđević poručivši da se advokatura probudila.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

10:30

Default images

"Biće na stotine naših zahteva jer advokatura se probudila. Ćutanja više nema. Vostani Serbie, vostani advokaturo", poručio je predsednik Advokatske komore Srbije gostujući u Kažiprstu TV B92.

Podsetimo, pre nekoliko dana se navršilo mesec dana kako je cela srpska advokatura obustavila rad, uz pojedinačne slučajeve advokata koji su odlučili da rade.

Rad su obustavili u znak protesta zbog prevelikih poreskih rešenja, ali i zbog zakona o notarima. Rešenje, po svemu sudeći, nije blizu. Ministarstvo ponavlja da je spremno za razgovore, a advokati da traže konkretne predloge.

Sudnice u Srbiji prazne su već mesec dana, jer advokati ne dolaze na suđenja. Oni kažu da neće odustati dok se ne izmene sporni članovi zakona o javnom beležništvu i prateći zakoni ili dok se na pregovaračkom stolu ne nađu konkretni predlozi.

Đorđević kaže da su advokati spremni da postignu kompromise, ali, kako navodi, "ukoliko imaju ozbiljnog sagovornika koji će ozbiljno shvatati ovu profesiju, ne zbog advokata, već zbog građana".

"Prvi put u istoriji advokatura je ovako ujedinjena, to se nikada nije desilo. Advokatura je shvatila da se radi o napadu na građansku dužnost, vladavinu prava, mi smo dužni da to pojasnimo građanima", ističe Đorđević.

Predsednik advokatske komore objašnjava da se ovaj protest radikalizovao zbog napada na nezavisnu profesiju.

"Mi nismo protiv države. Mi smo reagovali i ranije, ali 2013. godina ukazuje da se ide ka stvaranju nove kaste, to su notari. Advokati su drevnija profesija od profesije drevnih notara... Postavlja se pitanje, ko se usudio da formiranjem nove profesije uzme veliki kolač iz državne kase, ko je predložio zakon, ko je lobirao. da li je bilo javne rasprave", upitao je Đorđević.

On smatra da se sa ministrom pravde Selakovićem ne može postići dogovor, jer, kako kaže, on preti promenom zakona o advokaturi, te stoga predlaže da se na mesto pregovarača postavi ministar policije Stefanović.

"U vladi ima ljudi koji mogu da imaju kapacitet. Ministar policije ima interes da se pojavljuju advokati, jer policija često provlači kroz štampu da zločinci nisu pritvoreni zbog nas advokata. To je čovek sa kojim treba da se razgovara.

Prema njegovim rečima, advokati ne odustaju od smene ministra Selakovića, ali smatraju da iz tehničkih razloga, njegova smena ne bi bila dobra u ovom trenutku.

"Kada bi bio smenjen Selaković, mi ne bismo imali pregovarača, zato iz tehničkih razloga, njegova smena sada ne bi bila dobra". Ministar pravde ne shvata, premijer je pogrešno obavešten, jer i ja bih kao i on računao na svog ministra da će imati kapacitet da reši situaciju. Mi tražimo smenu zbog neodgovornog , neprimerenog načina na koji počinje primena zakona o javnim beležnicima".

S druge strane, Đorđević smatra da problem sa resorom ministarstva pravde nemaju samo advokati, već i čelnici iz Evropske unije."Dovedeno je u pitanje nezavisnost sudstva i sudija, dosta toga treba menjati i tako dalje".

Osvrćući se na poziv advokata Nebojše Anđelkovića da se raspišu izbori za novo rukovodstvo beogradske komore, ukazujući da bi, u suprotnom, moglo da dođe do formiranja novih advokatskih komora, Đorđević kaže da postoje granice onoga što se zove pravo na stav, i kodeks profesionalne etike, što je Anđelković prekršio.

Prema njegovim rečima, Anđelković nastupa u ime Ministarstva pravde.

"Ko o čemu, on o poštenju. Čemu isticanje da je nezavisan advokat. Ja bih mu rekao: 'nastupaš u ime nekoga ko ne razume ni građane ni advokaturu'. Nastupa očigledno u ime ministarstva pravde. Mislim da Anđelković ne zavređuje pažnju, trebalo je da se informiše prvo, da ozbiljno shvata svoj poziv. Njegov otac je jako poznati advokat, zato on nije slučajno izabran", naveo je Đorđević.

On je zaključio da će se protest advokata završiti kada se bude uvažila profesija dovoljno da se shvati da advokati rade samo u interesu građana, dodavši da je 60 odsto ukupne advokature na ulicama, što se nikada nije desilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: