Podrška izveštaju o torturi

Skupština Srbije završila načelnu raspravu o izveštaju Zaštitnika građana o Nacionalnom mehanizmu za prevenciju torture za 2013. godinu.

Izvor: Beta

Sreda, 22.10.2014.

00:24

Default images

Poslanici vladajućih i opozicionih stranka najavili su podršku tom izveštaju.

Poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović ocenila je da je društvo bez torture idealan, ali ostvariv cilj i da je potrebno izmeniti i poboljšati postojeće zakone kako bi napredovali u zaštiti ljudskih prava.

"Dobro je što se u izveštaju navodi da nema sistemske torture, ali ono što zabrinjava i što moramo da priznamo da postoje usamljeni slučajevi koje nadležni organi tolerišul", istakla je Marija Obradović i dodala da bi trebalo da se ispuni preporuka da žene ne provode na duži rok vreme u izolaciji.

Poslanik Nove demokratske stranke Janko Veselinović rekao je da država mora da obezbedi humane uslove jednom delu svojih gradjana koje je sankcionisala, a ne da trpe dodatnu torturu na koju nisu osudjeni.

"U društvima sa uredjenjima na praistorijskom nivou imamo kamenovanja, kažnjavanja od strane mase. Da li se takvi i slični slučajevi dešavaju u našem društvu. Izveštaj kaže da imamo takve slučajeve, ne od mase nego od dela sistema. Ne direktno tako što država promoviše torturu, već šsto je dozvoljava tako što službena lica prećutno omogućavaju tu torturu", rekao je on.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da je neophodno unaprediti uslove u zatvorima, pritvorskim jedinicama pri policijskim stanicama kao i zdravstvenu zaštitu.

Ona je precizirala da nije problem u kadrovima koji pružaju zdravstvenu negu već uslovima koji su neadekvatni i navela da kroz specijalističku zatvorsku bolnicu sa kapacitetom do 300 zatvorenika u kojoj rade jedan lekar i dve sestre, prodje 700 zatvorenika.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Nedjo Jovanović istakao je da se nijedan slučaj nečovečnog postupanja prema osudjenicima i pojave torture koje "nesumnjivo" ima, ne sme prećutati.

On je kazao da bi novim zakonom o izvršenju krivičnih sankcija trebalo da bude predvidjen i sudija za izvršenje krivičnih sankcija koji bi vršio kontrolu, nadzor i pokretao postupke protiv onih koji se ogreše o propisano postupanje prema osudjenicima.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić ocenila je da je izveštaj temeljan, sveobuhvatan i da daje važne smernice za društvo bez torture.

"Trebalo nam je 4.000 godina, da se u 20. veku setimo da ljudi imaju svoja prava, da smo svi jednaki i da je tortura kao neljudsko, nečovečno i okrutno ponašanje nedopustiva, ali i dalje nam se razlikuju vrednosni stavovi, jer često se čuje - koga briga za ljude u zatvoru i bolnicama, on ili ona su to zaslužili", rekla je Čomić.

Ona je istakla da bi poslanici trebalo mnogo više da govore o prevenciji torutre i zaštiti ljudskih prava, upravo zbog uverenja koji imaju pojedini gradjani.

Zbog uočenih slučajeva torutre i nehumanog ponašanja u pritvorima, zatvorima, rezidencijalnim ustanova socijalne zaštite, psihijatrijskih ustanovama, poslanicu su naveli da će glasati za izveštaje tri skupštinska odbora u kojima su date preporuke nadležnim organima na osnovu izveštaja Zaštitnika gradjana.

Odbori za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i za prava deteta preporučili su Ministarstvu pravde i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija da unapredi postupanje prema pritvorenicima i osudjenicima, uslove u kojima borave, kao i da je neophodno gašenje rezidencijalnih ustanova.

Sednica će sutra biti nastavljena u 11.00.

Umesto o izveštaju, poslanici o pravosuđu, komitetu

Rasprava u Skupštini Srbije o izveštaju Zaštitnika gradjana o Nacionalnom mehanizmu za prevenciju torutre za 2013. godinu danas se u jednom trenutku pretvorila u raspravu o reformi pravosudja, Centralnom komitetu i Savezu komunista Jugoslavije.

Polemika je počela nakon što je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao da u izveštaju piše da dosadašnja reforma pravosudja nije dovela do efikasnijeg rada u sudovima, odnosno u pritvorskim predmetima.

Pavićević je ocenio da u pravosudju postoji "raspad sistema" a da niko ministra pravde Nikolu Selakovića nije pozvao u Skupštinu da razgovara o tome.

Tada se za repliku javila poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Marija Obradović koja je upozorila Pavićevića da obrati pažnju kada koristi jake reči, pošto, kako je ocenila "raspad sistema" nije adekvatan izraz za Srbiju.

Potom je replicirao njen stranački kolega i šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić koji je kazao da je reforma pravosudja stvar kontinuiteta i da ne može da se traži brži i kvalitetniji pristup pravdi, a da se istovremeno kritikuje zakon o notarima.

"Vatra i voda, jedno u jednoj, drugo u drugoj ruci, zaista je nedosledno", kazao je Babić koji je dodao da je njegova koleginica Marija Obradović pokušala da se izbori za saglasje u plenumu.

"Zar je ovo Centralni komitet...ovo ne bi trebalo da bude deo istorije za koji će neko reći da je bio dobar, neko da jeste, ali siguran sam da ne postoji čovek u ovoj sali čiji roditelj, on lično, njegov rodjak, deda nije bio član Saveza komunista, pa možda i gospodina Pavićevića, hajde što vredja skupštinsku većinu, ali što vredja svoju porodicu", kazao je Babić.

Pavićević je tada prijavio povredu Poslovnika, jer je šef poslaničke grupe SNS, prema njegovim rečima, povredio dostojanstvo parlamenta govoreći o nečijim precima.

Nakon serije javljana po Poslovniku to troje tri poslanika, situacija se smirla kada je Marija Obradović istakla da nije želela da bude zlonamerna i pozvala Pavićevića da zajedno isprate da li će se ispuniti preporuke iz Izveštaja i nadležna tri odbora.

"Ovo nije način na koji treba da razgovaramo, da nabrajamo ko je gde bio, šta je radio. Volela bih da pozovem kolegu Pavićevića da zajedno sa mnom ruku pod ruku, nakon ovih usvajanja zaključaka, prati da li se implementiraju i da nas dvoje pokažemo koje smo rezultate ostvarili da se ove preporuke realizuju", kazala je ona.

Poslanik Nove stranke prihvatio je poziv poslanice SNS-a i najavio podršku usvajanju Izveštaja Zaštitnika gradjana.

"Ne postoji sistemska tortura"

U Srbiji ne postoji tortura kao sistemski organizovana pojava, međutim, postoje pojedinačni slučajevi koje nadležni organi tolerišu, izjavio je Miloš Janković.

Zamenik Zaštitnika građana je tokom rasprave u Skupštini Srbije o izveštaju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013.godinu upozorio da, ukoliko takva tolerisanja budu u većem obimu i u kontinuitetu, mogu ukazati na sistemski karakter.

Jedna od najvažnijih poruka koja je upućena u ovom izveštaju je poruka nadležnim organima Srbije da se pojačaju napori u borbi protiv nekažnjivosti za torturu“, rekao je Janković.

Skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova jednoglasno je u ponedeljak usvojio izveštaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i predložio zaključke koji su danas pred poslanicima.

Predsednik tog tela Meho Omerović rekao je Tanjugu da će poslanici, između ostalog, razmatrati zaključke koji podrazumevaju unapređenje postupanja prema pritovrenicima i izrazio uverenje da će nepravilnosti koje je u tom smislu uočio Zaštitnik građana pomoći državnim organima da se poboljša položaj osoba u zatvorenim ustanovama.

Omerović je podsetio da se godišnji izveštaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013. godinu odnosi na kontrolu ombudsmana u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, pritvorima, kao i ustanovama u kojima su smeštena lica ometena u razvoju.

Prema njegovim rečima, nekoliko najvaznijih preporuka definisano je polazeći od nalaza Zašitnika da se, na primer, pritvorenicima ne omogućuje da sve vreme provode van ćelije u zajedničkim prostorijama sa drugim pritvorenicima, sa kojima im odlukom Suda nije zabranjen kontakt, da im se ne omogućuje radno angažovanje, kao i da se ne vodi računa o raspoređvanju pritvorenika u zavisnosti od krivičnog dela.

"S tim u vezi, mi predlažemo Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koja je u sastavu Ministarstva pravde, da se unapredi postupanje prema pritvorenicima, odnosno da im se omogući ostvarivanje svih pripadajućih prava u skladu sa propisima", objasnio je Omerović.

Drugi zaključak koji će biti na dnevnom redu Skupštine Srbije, a polazeći od ocene da su žene koje su na izvršenju mera pritvora zbog svoje malobrojnosti u pritvorskim jedinicama uglavnom i često na dugi rok u osamljenju, odnosno u izolacij, obavezuje državne organe da preduzmu nešto na smanjenju te pojave.

"Pošto je Zaštitnik građana uočio brojne nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju nadležnih organa u odnosu na neregularne migrante i strance koji su izrazili nameru da traže azil, naš Odbor predlaže da Skupština obaveže organe kojima su te preporuke upućene, da ih bez odlaganja i u potpunosti sprovedu", istakao je Omerović.

Skupštini se predlaže da obaveže Miistarstvo pravde da unapredi postupanje prema osuđenicima u pogledu efektivnog rada vaspitača sa njima, da se tamo gde je moguće poveća njihovo radno angažovanje i da se obrazuje najviše nivo ostvarivanja verskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: