Medijska scena Srbije u avgustu 2014.

Monitoring medijske scene u Srbiji se nastavlja - na sajtu ANEM-a je objavljen je 55. monitoring izveštaj (za avgust 2014). Na sajtu su i Monitoring publikacija X, kao i Izveštaj sa okruglog stola sa OCD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

15:41

Default images

DESETA MONITORING PUBLIKACIJA ANEMA

Ova elektronska Publikacija sadrži tekstove o važnim medijskim pitanjima.

Sadržaj Publikacije:
  • Uvod
  • Nоvi mеdiјski zаkоni – štа se postiglo i šta nam tek predstoji – autor: Slobodan Kremenjak, advokat
  • Pravo na zaborav – šest meseci primene presude Evropskog suda pravde autor: Miloš Stojković, advokatska kancelarija „Živković&Samardžić" iz Beograda
  • Finansiranje medija – autor: Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija"
  • Dileme u vezi sa snimanjem i emitovanjem suđenja u krivičnom postupku – autor: Siniša Važić, sudija Apelacionog suda u Beogradu
  • Evropski sud za ljudska prava, Informatori o praksi Suda – kratak prikaz dve presude tog suda koje se odnose na primenu člana 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda: prva se odnosi na povredu slobode saopštavanja i primanja informacija, a druga, na povredu slobode izražavanja.


Deseta Monitoring Publikacija ANEM-a dostupna je na sajtu ANEM-a ovde.

POZIV NA JAVNU PREZENTACIJU PUBLIKACIJE

Publikacija će biti prezentovana na okruglom stolu u organizaciji ANEM-a, u ponedeljak, 20. oktobra 2014, u UNS Press centru, Beograd, Knez Mihailova 6/III sprat, od 13.00h do 15.30h!

ANEM vas poziva da se pridružite!

Publikaciju će predstaviti autori tekstova. Nakon toga je predviđena diskusija o temama koje su obrađene u Publikaciji, kao i o aktuelnim medijskim pitanjima.

MONITORING IZVEŠTAJ br. 55 - MEDIJSKA SCENA SRBIJE U AVGUSTU 2014:
  • Sloboda izražavanja – mediji i novinari su u ovom periodu bili izloženi i fizičkim napadima i pritiscima, a u Izveštaju su obrađeni slučajevi: pritisak premijera na nedeljnik „Vreme" zbog objavljivanja teksta BIRN-a o ugovoru (nacrtima ugovora) sa kompanijom „Etihad" iz UAE; upozorenje pred otkaz uručeno novinarki RTV Kragujevac zbog „povrede radne discipline" učinjene podnošenjem zahteva za pristup informacijama; fizički napad na fotoreportera „Informera"; ponovni napad na sajt „Peščanik" – slučajevi su posmatrani u kontekstu novih medijskih zakona i drugih relevantnih zakona. U okviru dela sudski postupci analizirana je presuda Apelacionog suda u Beogradu u sporu za naknadu nematerijalne štete po tužbi Dragana Tomića, bivšeg direktora Rudarskog basena Kolubara i funkcionera DSS-a, protiv RDP B92 - presuda na sporan način odgovara na pitanje odgovornosti medija za neobjavljivanje odgovora na informaciju, u situaciji kada je tužen medij koji samo prenosi naslov ili kratak sadržaj informacija iz drugog medija a ne taj medij koji je informaciju prvobitno objavio;
  • Implementacija postojećih zakona – šta je potrebno za punu implementaciju novih medijskih zakona;
  • Usvajanje novih zakonakoja su i kakva su najbitnija rešenja novih medijskih zakona (o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima);
  • Rad nadležnih organa regulatorna tela: Regulatorno telo za elektronske medije - odluka Saveta tog tela o oslobađanju 61 medija sa područja ugroženih majskim poplavama od plaćanja dela naknade za emitovanje RTV programa, i pitanje kriterijuma za oslobađanje; rad državnih organa: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnostinalog Poverenika Ministarstvu spoljnih poslova da novinarki CINS-a dostavi informacije o diplomatskim pasošima izdatim u određenom periodu.
  • Proces digitalizacije – šta je dobro u novom Pravilniku o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje TV programa i najavljenom početku simulkasta, a šta su nedostaci;
  • Proces privatizacije medijakako je pitanje privatizacije medija rešeno novim propisima - Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o privatizaciji;
  • Zaključak Izveštaja – autori sumiraju Izveštaj i ukazuju na to šta su najvažnija dešavanja u medijskom sektoru u avgustu 2014.


Pedeset peti Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

IZVEŠTAJ SA OKRUGLOG STOLA SA ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

ANEM smatra da je za sprovođenje reformi u medijskom sektoru neophodno proširenje kruga zainteresovanih strana. Stoga je 26. septembra 2014. u Beogradu organizovao okrugli sto pod nazivom „Medijski i civilni sektor kao saveznici u borbi za realizaciju medijske reforme”, s ciljem da inicira dijalog između medijskog i civilnog sektora o temama od značaja za medijski sektor i da doprinese uspostavljanju međusobne konstruktivne saradnje i stvaranju osnova za aktivnije angažovanje organizacija civilnog društva na rešavanju konkretnih problema u medijskom sektoru i na realizaciji medijske reforme. Na skupu je učestvovalo 36 predstavnika civilnog i medijskog sektora, nadležnih organa, eksperata i drugih zainteresovanih strana. Uvodničari – Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, dva medijska eksperta advokat Slobodan Kremenjak i Davor Glavaš, i Veran Matić, RTV B92 i Fond B92 – govorili su o saradnji i odgovornosti medijskog i civilnog sektora za jačanje kritičke javnosti (Liht); novoj medijskoj legislativi kao osnovu za medijsku reformu (Kremenjak); saradnji medijskog i civilnog sektora u definisanju agende za medijsku reformu i nadgledanju sprovođenja medijske reforme (Glavaš), i o tome kako doći do saradnje medijskog i civilnog sektora (Matić). Šta su uvodničari rekli i o čemu je nakon toga diskutovano na tom okruglom stolu, pročitajte u izveštaju ovde.

Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala organizacija Civil Rights Defenders.

Izneti stavovi u Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Civil Rights Defenders-a.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav. Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: