Izrael odgovara na otpužbe iz SAD

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je kritike američke administracije o izgradnji jevrejskog naselja u istočnom Jerusalimu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.10.2014.

10:15

Default images

Netanijahu je "savetovao američku administraciju da prouči činjenice i utvrdi detalje pre davanja izjava", preneo je izraelski radio.

Bela kuća je prethodno saopštila da će se, u slučaju da Izrael nastavi izgradnju naselja u istočnom Jerusalimu, distancirati "i od najbližih saveznika".

Izgradnja jevrejskih naselja na teritoriji koju Palestinci žele u okviru svoje buduće države, jedno je od spornih pitanja u bliskoistočnim pregovorima.

Izrael je najavio da će dozvoliti da 500 Palestinaca, koji žive u pojasu Gaze, dođu u Jerusalim da se mole povodom muslimanskog praznika Eid al Adha tokom vikenda.

Palestincima sa okupirane Zapadne obale takođe će se dozvoliti da ulaze u Izrael slobodnije tokom praznika.

Najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" objavio je juče u onlajn izdanju da Izrael i Palestinci tajno pregovaraju, između ostalog, o dolasku vernika iz Gaze tokom praznika.

Najavljene mere su najveće olakšanje kretanja Palestinaca od 2007. godine. One su objavljene nakon što je Vašington osudio planove o izgradnji domova za Jevreje u Jerusalimu, posle razgovora predsednika SAD Baraka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Beloj kući.

Izraelska vojska je precizirala da će od 5.oktobta sedam dana, koliko traje muslimanski praznik, 500 Palestinaca iz Gaze u dobu od 60 godina i starijih, moći da se moli u džamiji Al Aksa u Jerusalimu i da će još 500 moći da poseti rođake na Zapadnoj obali.

Palestincima sa te palestinske teritorije biće dozvoljeno neograničeno putovanje u Izrael, kao i posete porodicama, navodi se u izraelskom saopštenju.

Gazi će takođe biti dozvoljeno da izvozi poljoprivredne proizvode na Zapadnu obalu. Palestinski zvaničnik Nazmi Mhana rekao je da će to biti prvi put otkako je Izrael uveo blokadu Gaze, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, da Palestinci koji tamo žive mogu da prodaju ribu i povrće na Zapadnoj obali.

Palestinci te mere smatraju ispunjenjem obaveza Izraela na osnovu dogovora o prekidu vatre, koji je stupio na snagu 26. avgusta, posle 50 dana rata u Gazi.

Izraelska vojska je rekla da je to deo politike čiji je cilj da se poboljša život Palestinaca. U tom ratu poginulo je skoro 2.200 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 67 vojnika i šest civila.

Izrael je osvjio Zapadnu obali i pojas Gaze, teritorije na kojima Palestinci žele da osnuju svoju državu u šestodnevnom ratu 1967. Izraelska vojska se povukla i jevrejski naseljenici su evakuisani iz pojasa Gaze 2005. godine, ali se često sukobljavala s militantima koji su ispaljivali rakete preko granice. Ta napetost je popustila otkako je rat završen u avgustu, konstatuje Rojters.

U Vašingtonu, gde se Netanijahu juče sastao s Obamom, Stejt department je izrazio zabrinutost zbog izveštaja da Izrael ostvaruje planoveo izgradnji 2.600 domova za jevrejske naseljenike u istočnom Jerusalimu.

" Takav razvoj događaja će samo izazvati osudu međunarodne zajednice, udaljti Izrael čak i od najbližih saveznika, zatrovati atmosferu, ne samo sa Palestincima, već takođe sa baš onim arapskim vladama s kojima je premijer Netanijahu rekao da želi da izgradi odnose," rekla je portparol Stejt departmenta Džen Psaki.

Ona je dodala da će se time "dovesti u pitanje posvećenosti Izraela mirnom rešenju do koga bi se došlo pregovorima". Izrael je osvojio istočni Jerusalim zajedno sa Zapadnom obalom i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Izraelski lideri smtraju da će ujedinjeni Jerusalim ostati zauvek glavni grad Izraela, dok Palestinci žele da to bude glavni grad njihove buduće države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: