Otkazan samit zbog dalaj lame

Svetski samit laureata Nobelove nagrade u Kejp Taunu, otkazan je zbog odbijanja južnoafričkih vlasti da odobre zahtev za vizu duhovnom vođi Tibeta dalaj lami.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

00:34

Default images

"Samit je otkazan, jer je više laureata Nobelove nagrade odbilo da prisustvuje", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir Džodi Vilijams u indijskom gradu Daramsala, sedištu dalaj lame.

Iako do sada nije komentarisao moguće otkazivanje samita, južnoafrički dobitnik Nobelove nagrade za mir Dezmond Tutu, optužio je svoju vladu da podilazi Kini i pljuje u lice pokojnom heroju aparthejda Nelsonu Mendeli.

Grupa od šest laureata, uključujući i američkog aktivistu Vilijamsa, odlučila je prošlog meseca da bojkotuje mirovni samit u Kajp Taunu, koji je trebalo da bude održan od 13. do 15. oktobra, jer tibetanskom duhovnom vođi nije dozvoljeno da u njemu učestvuje, podsetio je AFP.

Oni su optužili Kinu da vrši politički pritisak na druge zemlje da prekinu veze s dajal lamom, koji živi u egzilu u Indiji, od kada je napustio Tipet 1959. godine, posle neuspelog puča.

Kina, koja optužuje dalaj lamu za vođenje kampanje za nezavisnost Tibeta, često koristi svoj ekonomski i politički uticaj da izvrši pritisak na vlade širom sveta da ograniče kontakte s dalaj lamom, koji s druge strane tvrdi da samo želi veću autonomiju za Tibet.

Gradonačelnica Kajp Tauna Patriša de Lil, rekla je da će konačna odluka o samitu biti objavljena danas, dok se organizacija samita sa sedištem u Rimu, za sada nije oglasila po ovom pitanju.

Ovo je treći put da su južnoafričke vlasti odbila da izdaju vizu tibetanskom duhovnom vođi, koji je juče obeležio 25 godina od kada je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: