"Zukorlić nema nadležnost u CG"

Mešovita komisija Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori konstatovala je da ta institucija ima puni legitimitet na celoj teritoriji Crne Gore.

Izvor: Beta

Sreda, 01.10.2014.

21:56

Default images

Mešovita komisjia koja prati ostvarivanje ugovora o uređenju odnosa između države i Islamske zajednice, je povodom pretenzija muftije sandžačkog Muamera Zukorlića da svoje delovanje prenese i u Crnu Goru, podsetila da se jurisdikcija IZ u CG poklapa sa državnim granicama Crne Gore.

Kako je navedeno, to poklapanje regulisano je ranije potpisanim Ugovorom o odnosu države i Islamske zajednice.

Na sednici Mešovite komisije ocenjeno je da odredbe pomentog Ugovora treba doslednije sprovoditi, a to se odnosi na poštovanje minimuma standarda sprovođenja halal ishrane, otvaranje radija, licenciranje medrese, mogućnosti usklađivanja slobodnog vremena tokom radnog vremena sa obavljanjem džume i drugo, navedeno je u saopštenju.

Mešovita komisija pozvala je sve nadležne državne organe da u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore i obavezama iz Ugovora postupe prilikom registracije vaspitnih ustanova.

Taj zaključak usvojen je nakon što je sandžački muftija Muamer Zukorlić u Rožajama otvorio "islamski dečji vrtić", što osporava i sama IZ u CG.

Reis Fejzić je ranije kazao da Zukorlić nema pravo na sopstveno delovanje u Crnoj Gori.

"Islamska zajednica u Crnoj Gori za Crnu Goru, i tačka, islamska zajednica u Srbiji za Srbiju i tačka", rekao je Fejzić.

Muftija sandžački Muamer Zukorlić, međutim, rekao je večeras na programu Televizije Crne Gore da mu IZ u Crnoj Gori i država Crna Gora ne mogu zabraniti da u Crnoj Gori otvara islamske ustanove, pa i dečiji vrtić u Rožajama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: