Ostavka direktorke Tajne službe

Direktorka američke Tajne službe Džulija Pirson podnela je danas ostavku, posle niza propusta elitnog ogranka za bezbednost predsednika.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

21:49

Default images

Neposredno pre ovog događaja, američki magazin "Politiko" objavio je da, uprkos brojnim skandalima i teškim propustima u obezbeđenju, predsednik Barak Obama i Bela kuća i dalje brane Tajnu službu i ne smenjuju njenog direktora.

Kao jedan od primera neefikasnosti Tajne službe, "Politiko" je naveo reči savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Tonija Blinkena, da je pucnjava u Beloj kući 2011. rasvetljena tek četiri dana kasnije.

Blinken kaže i da je zadatak Tajne službe "neverovatan", a da direktorka Džulija Pirson na sve optužbe odgovara da će ispraviti propuste.

"Politiko" se pita i kako je moguće da su obaveštajci na posebnu večeru u Beloj kući pustili "Majkla i Tareka Salahija i Karlosa Alena, ako su znali da oni nisu na spisku gostiju" i zašto uniformisani agenti nisu zaustavili uljeza koji je u Belu kuću, preskočivši ogradu, ušao mašući nožem, a mogao je kod sebe imati eksploziv ili oružje za masovno uništenje.

Magazin zaključuje da je odgovor u tome da, dok su agenti i policajci većinom hrabri i posvećeni poslu, Tajna služba održava mit da je agencija nepobediva, kažnjavajući one koji ukazuju na propuste, a unapređujući one koji ih zabašuruju.

"Politiko" ocenjuje i da je Tajna služba toliko ohola da, za razliku od Metropoliten policije u Vašingtonu, ne postavlja senzore za detektovanje pucnjeva iz vatrenog oružja, da vrata Bele kuće često ostavlja otključana i da ne ide u korak s najnovijim izumima za otkrivanje uljeza ili oružja za masovno uništenje.

U međuvremenu, učesnik jednog od pomenutih incidenata, veteran iračkog rata optužen da je 19. septembra upao s nožem u Belu kuću, izjavio je u federalnom sudu da nije kriv.

Sud je za Omara Gonzalesa odredio procenu mentalnih sposobnosti pošto pati od postraumatskog stresa, ali se tome usprotivio njegov branilac, tvrdeći da on nema mentalne smetnje.

Gonzales je 19. septembra uhvaćen u Beloj kući, s nožem u ruci, pošto je preskočio ogradu, ušao kroz glavnu kapiju i otrčao još oko 40 metara do Istočne sobe koja se koristi za prijeme.

Posle ovih propusta Tajne službe, direktorka Pirsonova podnela je ostavku, pošto se juče pojavila pred Komitetom predstavničkog doma američkog Kongresa, gde je odgovarala na pitanja vezana za incidente.

Pirsonova je radila u Tajnoj službi SAD 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: