Kasparov: Putin je najveća opasnost

Ruski šahista i opozicionar Gari Kasparov označio je predsednika Rusije Vladimira Putina najopasnijim čovekom na svetu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

21:30

Default images

On je rekao da Putin predstavlja veću pretnju za globalnu bezbednost nego ekstremistička grupa Islamska država.

"Rat s Islamskom državom, može biti dobijen na terenu. Jasno je da ako Amerika odluči da eliminiše Islamiste, za 24 sata će je pretvoriti u prah i pepeo, ali to ne možete učiniti s Putinom", rekao je Kasparov za "Jahu njuz".

Upitan da li Putin predstavlja veću opasnost od Islamske države, Kasparov je kratko odgovorio.

"Naravno", a potom i nastavio obrazlaganje svog mišljenja.

"Putinovo ponašanje usmereno je ka uništenju globalne bezbednosti... On ima na hiljade nuklearnih bojevih glava. Neću biti iznenađen ako počne da ucenjuje svet nuklearnim Armagedonom i zbog toga bi trebalo da shvatimo da je to najopasniji čovek na svetu", ocenio je Kasparov.

Nekadašnji svetski šampion u šahu, koji je postao politički aktivista, takođe je optužio Zapad za mlak odgovor na Putinovu politiku u Ukrajini, preneo je "Moskou tajms".

Nekada najmlađi svetski šahovski šampion, što je postao 1985. kada je imao 22 godine, Kasparov je iskoristio svoju karijeru da opiše kako vidi Putinov karakter.

"Ovo nije partija šaha niti igra u kojoj možete da primenjujete pravila. Iz Putinove perspektive to je više kao poker. A on je do sada shvatio da druga strana pruža slab otpor", zaključio je Kasparov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: