Potvrđena presuda Janezu Janši

Slovenački Vrhovni sud potvrdio je presudu Višeg suda, kojom je bivši premijer Janez Janša osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

19:59

Default images

I sam Vrhovni sud potvrdio je da je doneo odluku u ovom slučaju, ali da će ona biti objavljena tek pošto sve strane budu o tome obaveštene.

"Vrhovni sud odbacio je Janšinu žalbu, a odluka je usvojena odnosom glasova tri prema dva", objavio je na svom sajtu mariborski dnevnik "Večer", na osnovu dva nezavisna nezvanična izvora.

Lider glavne opozicione Slovenačke demokratske partije (SDS) proglašen je krivim prošle godine u ljubljanskom sudu za primanje mita od finskog proizvođača, kompanije "Patrija", prilikom kupovine oklopnih transportera za Vojsku Slovenije, u vreme dok je bio premijer.

Osuđen je na dve godine zatvora i u junu počeo da služi tu kaznu u zatvoru Dob u blizini Ljubljane, ali se ipak, mesec dana kasnije, kandidovao na prevremenim izborima, podsetio je AFP.

Njegova stranka našla se na drugom mestu i Janša je uspeo da vrati svoje mesto u parlamentu. Bilo mu je dozvoljeno da napusti zatvor da bi prisustvovao redovnim sednicama parlamenta.

Ekspertska komisija trenutno razmatra da li ovaj argument i dalje treba da ostane na snazi.

Prema slovenačkom zakonu, građanin može da se kandiduje za parlament iako služi zatvorsku kaznu, ali poslanik može biti suspendovan, ako je osuđen na više od šest meseci zatvora.

Janša, koji je sudski proces protiv njega nazvao političkim lovom na veštice, bio je premijer u dva navrata - najpre od 2004. do 2008. a zatim od 2012. do 2013. godine.

Tokom drugog mandata, Janša je bio prinuđen da odstupi s vlasti zbog optužbi za korupciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: