Netanijahu Obami: Zaustavite Iran

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je predsedniku SAD Baraku Obami da Teheranu neće biti dozvoljeno da razvije nuklearno oružje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

19:14

Default images

Na sastanku u Beloj kući Netanijahu je istakao da je ključni cilj sprečavanje Irana da razvije atomsku bombu.

On je rekao da je Obama sa tim saglasan ali je takođe apelovao na predsednika SAD da u pregovorima s Teheranom nastoji da spreči da ta zemlja čak ima i kapacitet da razvije nauklearno oružje.

Osvrćući se na mirovne pregovore sa Palestincima, vođene pod posredovanjem SAD, koji su doživeli krah u aprilu, Obama je rekao da status kvo između dva naroda nije održiv, preneo je Rojters

Netanijahu i Obama su to rekli novinarima pred prvi sastanak od sedmonedeljnog rata u pojasu Gaze, koji je završen prekidom vatre 26. avgusta.

Dvojica lidera, čiji su odnosi često bili napeti, sastali su se zapravo prvi put od propasti izraelsko - palestinskih mirovnih pregovora.

Obama je pozvao da se okonča ubijanje palestinskih civila nakon rata, u kome ih je poginulo skoro 2.200 Palestinaca, velikom većinom civila. Na izraelskoj strani poginulo je 73 ljudi, većinom vojnika.

“Lideri moraju naći načina da izmene status kvo i da i izraelski građani budu bezbedni u svojim domovima i deca u svojim školama od mogućnosti raketiranja, ali da takođe nema ubijanja palestinske dece“, rekao je Obama.

Očekuje se da veći deo sastanka bude posvećen pregovorima s Iranom. Netanijahu je u ponedeljak u govoru na zasedanju Generalne skupštine UN upozorio da je nuklearni Iran veća pretnja od Islamske države.

"Iran teži dogovoru koji će ukinuti oštre sankcije i da bude ostavljen na pragu nuklearne sile. I ja se čvrsto nadam da pod vašim rukovodstvom to neće desiti", rekao je Netanijahu Obami.

Očekuje se takođe da će Obama i Netanijahu razgovarati i o vazdušnim udarima na militante Islamske države u Iraku i Siriji, koje izraelski lider "u potpunosti podržava", kako je rekao.

Netanijahu je u svom govoru u UN takođe upredio Hamas i Islamsku državu, ocenivši da su to grane "istog otrovnog drveta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: