"Ex-Yu ima problem sa džihadistima"

Poslanik Bundestaga Josip Juratović rekao je da u državama bivše Jugoslavije postoji problem regrutovanja mladih muslimana za učešće u “svetom ratu“.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

18:10

Default images

Izvestilac za jugoistočnu Evropu poslaničkog kluba nemačke Socijaldemokratske partije zatražio je od međunarodne zajednice angažovanje na stvaranju ekonomske perspektive za region kako bi se na taj način sprečio talas dalje radikalizacije.

''Evropa i međunarodna zajednica se u ovom nestabilnom regionu moraju intenzivnije angažovati i stvarati političku i privrednu perspektivu kako bi dalja radikalizacija bila sprečena'', rekao je Juraković.

Juratović se pred sednicu parlamentarne potkomisije posvećene pitanjima preventivnog sprečavanja učešća u ratu takođe založio za zaštitu mladih od ekstremizma i pozvao na angažovanje kako ljudi, odrasli u Nemačkoj, koji su pali pod uticaj radikalnih pokreta ne bi postali ''topovsko meso'' ekstremnmih džihadista.

''Mi moramo tim mladim ljudima ponuditi perspektivu i iznova ih integrisati u naše društvo, pod pretpostavkom su se distancirali od terorizma. Motivi za učešće u džihadu su samo delimično religiozno-ideološke prirode'', rekao je Juratović, ocenivši da iza toga češće stoje kriminalne mahinacije radi dobiti. Vi ne smete dopustiti da postanete oruđe zločinačkih struktura'', apelovao je Juratović na mlade.

U toku ove nedelje objavljeno je da su po jedan Albanac sa Kosova i Metohije i Slovenac poginuli u borbama na strani Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: