Maribor: Oslobođeni demonstranti

Viši sud u Mariboru oslobodio je odgovornosti 7 mladih Mariborčana, koji su bili osuđeni na po 7 meseci zatvora zbog učešća u demonstracijama pre dve godine.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

16:59

Default images

Do oslobađanja je došlo nakon što je njihovo delo prekvalifikovano iz krivičnog u prekršaj, dok se sudski postupak protiv demonstranata, koji se terete za napad na policiju i dalje nastavlja, javili su slovenački mediji.

Prvostepeni sud je sedmoricu demonstranata osudio na po sedam meseci zatvora pošto su krajem decembra 2012. godine tokom tzv. urbanog ustanka protiv korupcije u opštinskim i političkim stukturama sprečavali policiju u delovanju i odbijali pozive da se raziđu. U optužnici je navedeno da su na policiju bacali kamene kocke što na sudu nije dokazano.

U velikim nemirima u Mariboru krajem 2012. bilo je uhapšeno 119 demonstarnata. Protiv tridesetak su pokrenuti krivični postupci a deo njih je u međuvremenu na sudu oslobođen odgovornosti.

Velike demonstracije u Mariboru je izazvalo nezadovoljstvo građana gradskom upravom i tadašnjim gradonačelnikom Francom Kanglerom, koji je kasnije bio osuđen zbog korupcije.

Nemiri širokih razmera u Mariboru su trajali nedeljama da bi se proširili na sve veće gradove u Sloveniji, što je uzrokovalo pad vlade.

U Okružnom sudu u Mariboru je pre nekoliko dana počeo i postupak protiv devetorice demonstranata koji su optuženi za napad na policiju kamenim kockama za šta im preti kazna od po pet godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: