Završen prvi radni dan poslanika

Skupština završila prvi radni dan jesenjeg zasedanja, a sednicu će nastaviti sutra raspravom o predloženom zakonu o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

15:38

Default images

Početak redovnog zasedanja počeo je svečano, uz intoniranje himne i Gardu Vojske Srbije, a ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički obrazložila je više zakonskih predloga, među kojima i izmene zakona o javnoj svojini i o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Izmene Zakona o javnoj svojini predviđaju produžetak roka za upis prava javne svojine autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne uprave sa tri na pet godina.

"Imajući u vidu da taj rok ističe 6. oktobra, kao i činjenicu da veliki broj navedenih subjekata nije podneo te zahteve, neophodno je produženje ovih rokova", rekla je ministarka.

Kada je reč o izmeni Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Udovički je ukazala da je propisana obaveza podnošenja poreske prijave iskjučivo u elektronskom obliku u određenim rokovima za različite poreske obaveze.

"U narednom periodu vlada će intenzirvirati napore u jačanju poreskih naplata i u skadu sa tim raditi na izmeni niz propisa", rekla je Udovički.

Poslanici će se sutra baviti predloženim zakonom o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, kojim se uređuju način i uslovi izvoza i uvoza te opreme i naoružanja, njihov tranzit i transport i pružanje brokerskih usluga.

Propisuju se postupci izdavanja dozvole i ovlašćenja nadležnih organa u sprovođenju tog zakona, a cilj usvajanja tih zakonskih rešenja je ostvarivanje i zaštita odbrambenih, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Srbije, njenog međunarodnog kredibiliteta i obezbeđenja poštovanja međunarodnih obaveza u toj oblasti.

I dok su se poslanici u plenarnoj sali bavili zakonskim predlozima, sa noviarima u holu razgovarali su o raznim temama.

Demokrate su bile nezadovljne što su poslanici većine odbili da se u dnevi red sednice uvrsti i rasprava o "Zojinom" zakonu, anketnom odboru o poplavama, izvestaju ombudsmana o pravima deteta i zakon o krađi beba.

Jedna od tema bila je i najavljena poseta predsednika Rusije Vladimira Putina i spremnost vlade da, kako tvrdi opozicija, pomeri proslavu 70 godina od oslobođenja Beograda, govorilo se i o incidentu koji se dogodio za vreme Prajda, a tiče se brata premijera Aleksandra Vučića, Andreja Vučića.

Stefanović: Nepotrebno produženje roka

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je danas da je nepotrebno produženje roka za uvođenje elektronskog plaćanja poreza i upis javne svojine.

Stefanović je novinarima u parlamentu rekao da je produžetak roka za prelazak na elektronsko podnošenje poreskih prijava na 2016. i 2017. godinu potpuno neprihvatljiv, ocenivši da takav predlog govori o odnosu vlasti prema sivoj ekonomiji, odnosno da toleriše neplaćanje poreza.

"Ne mogu da razumem - sve je spremno za elektronsku naplatu porez, a opet se odlaže. To pokazuje nesposobnost da se porezi redovno naplaćuju, kao i šta vi misilte o sivoj ekonomiji i o tome kako plaćaju porez ljudi bliski vama", porucico je Stefanović vladajućoj koaliciji.

Šef poslanika demokrata je naveo da je za uvođenje sistema za elektronsku naplatu poreza potrebno nekoliko meseci da bi se pustio u rad i predložio da se predviđeni rok maksimano produži za nekoliko meseci, "i ni dana više".

Prema njegovim rečima, i produzavanje roka za upis javne svojine govori o tome da sadašnja vlast nije sposobna da sprovede zakone koje je donela, ukoliko lokalne samouprave ili javna preduzeća nisu podnela zahtev.

"Imali su ukupan rok od 10 godina da to urade i ne postoji nijedan razlog da se taj rok ponovo produžava. Zašto niste bili u stanju da to sprovedete i tražite produzenje roka u poslednji dan", upitao je Stefanovć i zatražio da se poimenice objavi koji to predsednik opštine nije uradio u predviđenom roku.

Predlog za produžavanje rokova kritikovao je i poslanik Nove demokratke stranke (NDS) Marko Đurišić, ocenivši da to što nije na vreme upisano pravo nad javnom svojinom govori o nehatu državne administracije, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković uveren je da bi usvajanje predloženog zakona bilo sramota za srpski parlament i takođe predložio kraći rok za upis svojine.

"Predlažemo da se rok produži za tri meseca i da to bude poslednje produženje, ko se nije snašao - nije se snašao. Njihova imovina će ostati kao imovina države Srbije, neće otići niz Savu ili Dunav", rekao je Živković.

Polemika oko "Utiska nedelje"

Raspravu o predlozima zakona koji su danas na dnevnom redu u Skupštini Srbije, obeležila je i polemika poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Babića i Nove stranke (NS) Vladimira Pavićevića o "ukidanju" Utiska nedelje na B92, autorke Olje Bećković.

Rekavši u raspravi da se uključio alarm zbog budžeta države, Pavićević je kazao potpredsednici vlade Kori Udovički, koja je danas obrazlagala više predloga zakona, da poruči premijeru Aleksandru Vučiću da bi bilo dobro da dođe u parlament da govori o posledicama stanja u budžetu, ali i kako bi mu poslanici postavili još nekoliko pitanja, između ostalog, i zbog čega je ukinuo emisiju Utisak nedelje?

"Vi ste gospođo Udovički za mene utisak nedelje", rekao je Pavićević, komentarišući zakon o javnoj svojini, kojim je, kako je prokomentarisao, vlada predložila da se neodgovornim osobama produže rokovi.

Babić je odmah odreagovao i rekao da se ono što je Pavićević rekao o Utisku nedelje graniči sa bezobrazlukom, podsetivši da je B92 privatna medijska kuća.

"Ukoliko neko misli da premijer može da određuje pravila u privatnoj kompaniji, to je bezobrazno u najmanju ruku i zaslužuje osudu", rekao je Babić u parlamentu, navodeći da opozicija može da kritikuje "sve i svašta", ali da mora da postoji pravno utemeljenje, a ne utemeljenje u bezobrazluku.

Pavićević je posle toga upitao predsednicu Skupštine Maju Gojković zbog čega nije reagovala i zaštitila dostojanstvo parlamenta, imajući u vidu značenje termina bezobrazluk koji je koristio poslanik SNS.

Pavićević je u toku rasprave više puta pitao zbog čega je ukinuta emisija koja je trajala 24 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: