Advokati protestovali u Nišu

Oko 300 advokata iz Niša i Zaječara protestovalo je u centru Niša, najavljujući da će istrajati, do ispunjenja zahteva. Selaković: Ne razgovaram na ulici.

Izvor: Beta

Sreda, 01.10.2014.

15:29

Default images

Protest je bez incidenata održan preko puta zgrade suda u Nišu.

Predstavnici advokata u Zaječaru rekli su da su došli u Niš jer su u svom gradu u medijskoj blokadi i mediji ne prenose njihove zahteve.

Učesnici skupa nosili su bedž na kome je pisalo "Advokati su u pravu".

Štrajk svih advokata u Srbiji počeo je 17. septembra. Oni zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da se smanje stope za obračun paušalnog poreza i da se smeni ministar pravde Nikola Selaković. Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas u Leskovcu, povodom protesta advokata u Nišu, da on ne svraća u Niš, već tamo odlazi kada treba, ali da s advokatima neće razgovarati na ulici i na protestima.

On je ponovo pozvao advokate koji štrajkuju od 17. septembra da dođu kod njega i pokušaju da pronađu rešenje.

"Ja sa advokatima ne razgovaram na ulici i na protestima. Advokati mogu uvek da dođu u Ministarstvo pravde, kao što su dolazili organizovano sa predstavnicima komora, ali i oni koji nisu u komorama, ali svakako održavaju kontakt sa Ministarstvom i pokušavaju da nađu najbolji način za rešavanje problema koji ih muče", rekao je ministar.

On je podsetio da je u ponedeljak na sastanku komisije za Nacionalnu strategiju reforme pravosuđa izjavio da je Ministarstvo uvek spremno za razgovor i za dogovor o onim stvarima o kojima država može da se dogovara.

"Taj moj poziv nije nikada uskraćen. Moja spremnost za razgovore i za nalaženje rešenja nikada nije uskraćeno. Nažalost, ono što se menjalo od letos je to da se menjala pregovaračka pozicija onih koji su dolazili u Ministarstvo u želji da se dogovore i u želji da se ne dogovore", rekao je Selaković.

On je podsetio advokate, koji traže da pored javnih beležnika i oni imaju mogućnost overe ugovora i ostalih dokumenata, da je sistem javnih notara urađen po ugledu na najuređenije zemlje EU, a da ga u okruženju imaju Crna Gora, Republika Srpska i Rumunija.

Povodom zahteva da podnese ostavku, ministar Selaković je poručio da oni koji to traže organizuju izbore i ako njegova opcija izgubi, on neće biti ministar. Međutim, sve dok je ministar radiće, kako je rekao, na reformama i stvaranju uređenog društva.

Ministar pravde Nikola Selaković boravio je u Leskovcu, gde je s ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Nilsom Ragnarom Kamsvagom zvanično otvorio renoviranu zgradu Osnovnog suda. Zgrada suda je renovirana zahvaljujući donaciji Kraljevine Norveške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: