Ilić: "Đerdap" doprineo poplavama

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić izjavio je da zbog seče šuma "Nacionalni park Đerdap" snosi deo krivice za bujične poplave koje su zahvatile istok.

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2014.

19:40

Default images

"U sanaciju posledica poplava mora se uključiti i 'Nacionalni park Đerdap', jer su oni isekli šume i stvorili uslove da se stvore bujične vode", rekao je Ilić, koji je sa članovima opštinske komisije za procenu štete obišao selo Tekija, kako bi se definisali prioriteti u sanaciji.

Tekija, siromašno selo u opštini Majdanpek, pretrpelo je najveće posledice od poplave izazvanih velikim padavinama.

Tekiju su naselile porodice koje su izmeštene sa lokacije koja je poplavljena izgradnjom đerdapskog akumulacionog jezera.

Ilić je rekao da trenutno posledice poplava raščišćava Vojska Republike Srbije i mehanizacija RTB Bor, ali da će pomoći i Hidroelektrana "Đerdap", koja je zadužena za vode u priobalju.

Prema rečima ministra Ilića, prioriteti su sanacija bujičnih potoka i izgradnja obodnog kanala za prihvat nabujalih potoka.

Kako javljaju lokali mediji, prve procene materijalne štete poplava premašuju 390 miliona dinara.

Ministar Ilić je obećao da će porodicama koje su ostale bez domova, država pokloniti kuće površine 100 kvadrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: