"Zabraniti ekstremističke izjave"

Treba uvesti ovlašćenja da se ljudima s ekstremističkim stavovima u Britaniji zabrani pojavljivanje na televiziji i na društvenim mrežama, kaže ministarka Mej.

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2014.

15:58

Default images

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej predložila je danas da se uvedu nova ovlašćenja na osnovu kojih bi ljudima s ekstremističkim stavovima bilo zabranjeno da se pojavljuju na televiziji ili pišu po društvenim mrežama, čak i ako time ne krše zakon.

Ministarka Mej je na konferenciji vladajuće Konzervativne partije rekla da će ako, ponovo dobije većinu u parlamentu na izborima sledeće godine, ta stranka uvesti ovlašćenja za ometanje ljudi koji "šire otrovnu mržnju".

Prema tom predlogu, policija bi mogla tražiti sudsku naredbu za ometanje "štetnih aktivnosti" ograničavanjem kretanja pojedinaca i sprečavanjem da govore u javnosti ili da pišu tekstove na internetu.

Ministarka Mej je rekla da je samo manjina ekstremista nasilna, ali da je šteta koju mogu naneti društvu dovoljno velika da se deluje.

Ona je rekla da je najmanje 500 Britanaca išlo da se bori za islamske ekstremiste u Siriji i Iraku i da su potrebne oštrije mere da se spreči radikalizacija mladih.

Borci za građanske slobode, pa i neki konzervativci, rekli su da su mere koje je predložila Tereza Mej represivne i potencijalno kontraproduktivne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: