Seroka:Putinova poseta dobra za SAD

Profesor Univerziteta Obern iz SAD Džim Seroka kaže da je Putinova poseta Beogradu dobra za Srbiju, ali i Rusiju i SAD.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

15:48

Default images

"Plašim se da će komunikacija u odnosma SAD i Rusije biti prekinuta, te je dobro da ima zemalja sa kojima razgovara Moskva", istakao je Seroka, koji je učesnik Beogradskog bezbednosnog foruma.

Američki profesor kaže da Srbija više nije u fokusu spoljne politike SAD, što je dobro, jer Beogradu daje mogućnost da lakše i slobodnije odgovori na izazove.

Prema njegovim rečima, globalno stanje bezbednosti iz ugla SAD je ozbiljno problematično.

"Po prvi put, koliko se ja sećam, SAD su suočene sa tri do četiri bezbednosnih problema istovremeno - Ukrajina, Sirija, istočno kineski prostor, Libija, Irak. Imamo veoma ozbiljnu situaciju", kazao je on.

Upitan da li Srbija može dugoročno ostati neutralna, Seroka je ocenio da takva pozicija nije loša.

On je istakao da neutralnost Srbije ne utiče na bezbednost EU i NATO.

Kada je reč o Kosovu, Seroka je kazao da je pozitivno iznenađenje bilo što je od dolaska SNS na vlast došlo do napretka po tom pitanju.

"Ne znam koje će biti rešenje na kraju, ali je dobro da su obe strane spremne na razgovor i da žele da sarađuju sa EU, NATO i SAD. Napredak će biti spor i postepen", uveren je američki ekspert.

On je ukazao da je Srbija svakako bitna za bezbednost na Balkanu, dodajući da bez nje nema bezbednosnog rešenja.

To, međutim, kako je dodao, ne znači da Srbija mora da uđe u NATO.

Predavač za politiku i međunarodne odnose Koledža Emanuel Univerziteta Kembridž Ajši Zarakol, takođe, ocenjuje da Srbija nije trenutno u žizi interesovanja Vašingtona, jer je stabilna zemlja.

U izjavi za Tanjug Zarakol, koja je učesnica Beogradskog bezbednosnog foruma, tvrdi da je Vašington trenutno zaokupljen aktuelnim krizama, te da su one sada prioriteti američke spoljne politike.

"U žiži interesovanja SAD nisu ni Srbija, ni istočna Evropa. SAD ignorišu sve zemlje koje su stabilne", ocenila je Zarakol.

Uprkos debati koja se, kako kaže, trenutno vodi u akademskom svetu o temi opasnosti od povratka hladnog rata, Zarakol je uverena da smo od takvih odnosa daleko, ali smatra istovremeno da sasvim sigurno idemo haotičnoj budućnosti.

Ni SAD, a ni Rusija, kaže, više nisu ono što su nekada bile po pitanju sile, ni materijalno, a ni ideološki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: