Crna Gora Lavrovu: Sve znamo

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova (MVPEI) saopštilo da su stavovi Rusije o NATO opštepoznati, ali da Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredeljenje.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

15:35

Default images

Iz MVPEI su tako odgovorili na novinarsko pitanje povodom izjave ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da je ekspanzija NATO prema bivšim jugoslovenskim republikama "neodgovorna politika i u Moskvi se doživljava kao provokacija".

Ministarstvo je šefu ruske diplomatije poručilo da je pravo Crne Gore i Rusije da opredeljuju pravce svoje unutrašnje i spoljnopolitičke orijentacije. "Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredeljenje koje je u u skladu sa nacionalnim interesima i više puta saopšteno u razgovorima sa ruskim i zvaničnicima drugih država. Stavovi Rusije u odnosu na proširenje Alijanse takođe su opštepoznati", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da će Crna Gora nastaviti da odnose i saradnju s Rusijom razvija u duhu tradicionalnog prijateljstva, poverenja i obostranih interesa, uz suvereno pravo obe države da opredeljuju pravce svog unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkih orijentacija, objavio je Portal Analitika.

Lavrov je za "Dnevni avaz" rekao da se u Moskvi doživljava kao "pogrešna politika i provokacija Severnoatlantskog vojnog saveza" mogućnost daljeg približavanja regiona zapadnog Balkana, odnosno prijema Crne Gore, Makedonije i posebno Bosne i Hercegovine u puno članstvo u NATO.

"Što se tiče proširenja NATO, prema mom viđenju, to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je, na neki način, neodgovorna politika koja potkopava opredeljenje da se gradi sistem jednake i podeljene bezbednosti u Evropi. Jednake za sve, bez obzira da li je neka zemlja članica ovog ili onog bloka, ili ne", kazao je Lavrov.

On je ukazao na to da su se, posle prestanka postojanja Varšavskog pakta, "pojavili neki radikalni glasovi u Evropi koji su sugerisali da treba, ako ne razmontirati NATO, onda bar promeniti odgovornost za kolektivnu bezbednost Evrope u OSCE-u ".

Da se to razmontiranje ili preorijentacija dogodila, tada bi situacija bila potpuno drugačija, dodao je Lavrov.

"Struktura bi bila kompletno drugačija, jer bi svi bili jednaki partneri legalno obavezujućeg aranžmana, koji bi se bavio bezbednošću. Ali izabrana je drugačija staza i igonirisana su obećanja da će proširenje NATO biti limitirano ili da infrastruktura neće biti rasporedjena na teritoriju zemalja, novih članica", objasnio je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: