Katalonci i dalje žele referendum

Dan posle odluke Ustavnog suda Španije da suspenduje planirani referendum u Kataloniji u Barseloni su održani protesti pristalica separatista.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

14:56

Default images

Regionalna vlada je odlučila da prekine kampanju za referendum koji je planiran za novembar, ali je zato najavila da će pravnim sredstvima pokušati da obori odluku Ustavnog suda i da se izbori za svoje pravo na samoopredeljenje.

Katalonska nacionalna skupština, koja se smatra veoma moćnom grupom za pritisak i koja je bila lider kampanje za nezavisnost, pozvala je svoje pristalice da se okupe u svim gradovima severnoistočnog regiona Španije u utorak, kako bi poručili Vladi u Madridu da žele samostalnost.

“Danas gradimo novu zemlju, želimo da od 17.00 svi budete van svojih domova, kako bismo se izborili za svoja prava! Ovo je naše vreme! Sve zavisi od nas!“, navodi se u pozivnoj poruci.

Predsednik regionalnog parlamenta Hurija de Gispert rekao je da će skupština tražiti da suspenzija referenduma bude momentalno ukinuta.

Ipak, profesor prava na Univerzitetu UNED Antonio Tores del Moral istakao je da na suspenziju ne može da se podnese žalba jer je suspenzija privremena.

Ustavni sud Španije je u ponedeljak prihvatio zahtev Vlade u Madridu i onemogućio građane Katalonije da 9. novembra izađu na planirani referendum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: