"Premijer u permanentnoj kampanji"

Politička filozofija premijera je permanentna kampanja i permanentna destrukcija, a opozicija se nalazi na margini političkog dešavanja, kaže Zoran Panović.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

10:58

Default images

Glavni i odgovorni urednik lista "Danas" je, gostujući u Kažiprstu B92, govorio je o odnosima u Vladi Srbije, ali i u opoziciji.

Kako je rekao, politička filozofija premijera Aleksandra Vučića je politika destrukcije - a ko se ne uklapa u priču - bilo je i biće novih rekontrukcija. Uvek tinja neka pretnja da će neko da ode, a neko da dođe, dodaje.

Kako dodaje, po kuloarima se priča da su sad neki, nekad bliski DS-u u Ministarstvu spoljnih poslova, "digli glave" očekujući da će Boris Tadić doći tu.

Vučić je napravio posebno psihološko stanje, koje anestezira SNS i blokira opoziciju, kaže Panović.

Prema njegovom mišljenju u Vladi Srbije postoje sukobi na tri nivoa: koalicioni partneri - SPO, Nova Srbija i partija Rasima Ljajića (SDPS), zatim sukob sa SPS, i jedan čvor nejasnoća unutar samog SNS, jer se po kuloarima govori o razmimoilaženjima sa predsednikom Srbije.

Upitan da prokomentariše izjave funkcinera Aleksandra Jovičića koji je Dačića i Ružića nazvao "okorelim kriminalcima", a koje dolaze zbog stava Ružića oko Utiska nedelje, Panović je rekao da se radi o mladom i neiskusnom, ali svakako perspektivnom političaru, koji ipak ovde nije izneo svoj stav.

"Znajući kako oni reaguju to nije samo lični stav", kaže Panović dodajući da misli da "i kada ministarka Zorana Mihajlović nešto kaže da to nije njen lični stav".

On je ocenio da su izjave Zorane Mihajlović postale deo kontinutiteta, da je ministarka otvorila najviše frontova, "prepucavanje sa Bajatovićem kao da je deo folklora, zatim sa Mrkonjićem..."

"Jovičić je isuviše mlad za tako žestoke izjave", rekao je Panović.

Ovde se, prema njegovom mišljenju, radi o smeštanju SPS-a u neke realne odnose, onako kako ih vladajuća partija tretira.

On je rekao da je u SNS uspostavljena jedna svojevrsna metodologija delovanja, a da, ne reagujući oštrije na ovo, SPS deluje kao partija koja nema integritet.

Posle ovakve izjave SPS je trebalo da traži pojašnjenja od lidera SNS, pa u krajnjem čak i napusti vladu, kaže Panović.

Postoji jedna vrsta specijalnog rata koji se vodi u našoj politici, rekao je Panović.

"Ne zaboravimo da je i u SPS-u bilo tenzija - da li će se Ružić postaviti kao protivkandidat Dačiću i slično... Ali, mislim da bi se Milošević prevrnuo u grobu kad bi znao kako ponižavaju njegovu partiju, a ovo jeste ponižavanje".

Dačić se, kako ocenjuje, realno postavio prema svojim funkcionerima i rekao - vi ste u opoziciji ništa.

"Pitanje je šta će ostati od SPS-a kad prođe ova epizoda", rekao je Panović dodajući da je pred socijalistima put na kom moraju da se profilišu kao moderna levica. Kako je rekao, postoji jedan gotovo nadrealni konflikt u našoj politici, pa ministar Ilić optužuje direktora Vladine Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marka Blagojevića da je kočničar - a "ko bi rekao da će Ilić 2014. godine da polemiše sa ikonom Cesida".

Na konstataciju da je ministar Ilić "prozvao" povodom reakcija za vreme sanacije posledica poplava i ministra odbrane Bratislava Gašića, Panović je napomenuo da se po kuloarima priča da Velja Ilić ima specijalne odnose sa kabinetom predsednika Nikolića.

Kako je podsetio, ministar Gašić je interno polemisao i sa sinom predsednika Nikolića, Radomirom Nikolićem, i da su i oni imali jednu vrstu tenzija.

"SNS nije homogena partija, oni imaju jakog lidera, ali nisu homogeni", kaže Panović.

"Okupljanje ove opozicije - taj film smo već gledali"

Govoreći o "opoziciji izvan Vlade Srbije", Panović kaže da misli da se ona pomirila s tim da su devedesete prošle, ali okupljanjem i u radu se ponaša kao da su devedesete.

"Dešavanja u opoziciji su jedna vrsta margine u političkom životu Srbije... I ovo okupljanje koje je najavio LDP - sve što se sada radi deluje neozbiljno", kaže on.

Panović smatra da bi bilo ozbiljno neko sada kaže: ja ukidam partiju i pravimo nešto drugo. "Ali praviti savez od 5, 6 partija koje su već bile vlast, to je neozbiljno...Ta jedna partija bi bila ozbiljnija neko neki savez nekih frakcija koje su nekad bile jedno, kaže Panović.

"Ako imate veliki SNS, zašto bi protiv njega išla koalicija od 15 partija - taj format je istrošen, to je film koji smo više puta gledali", ocenio je Panović.

Dodao je da ne može da se pravi jaka opozicija bez pogleda na Vladu Srbije:

"Treba tražiti saveznike u SNS... Izvući Ivicu Dačića i nekog iz SNS i tu bi onda nešto moglo da se prodrma u koruist opozicije, jer ovako nije realno".

Govoreći o DS, rekao je da je novi lider Bojan Pajtić uspeo bar na neki način da zaustavi pad stranke, i dodao je da je njegova politika, koju je definisao kad je došao na čelo demokrata, avangarda u odnosu na politiku DS, i vise liči na politiku DSS s početka.

Komentarišuči najavljeni skup opozicije, rekao je da je opasnost i u "frakcionaškim mržnjama", jer su oni svi bili deo jedne stranke.

"Frakcionaške mržnje su jače, kao što je sličaj kod SRS i SNS - veća je netrpeljivost nego kod klasičnih protivnika... Oni se znaju odlično, sigurno da je, na primer, Vučiću neprijatnije da ga neko od radikala podseća na prošlost, nego ostali".

"Velike pljačke idu uz velike priče o patriotizmu"

Govoreći o serijalu Insajdera "Nastavak 'patriotske' pljačke", i izveštajima Anketnog odbora koji se bavi zloupotrebom novca za KiM, kaže da je ipak izostala adekvatna reakcija države.

Dodao je da i javno mnenje počinje da shvata tu emisiju "rutinski", koja "ide onako uveče", ali i da se vidi da nema dramatične reakcije države.

Mislim da bi i taj segment naše burne prošlosti trebalo da dobije svoj epilog, naglasio je.

Podsetimo, budžet naše zemlje je oštećen za 300 miliona, a da ni jedan postupak o tome nije sproveden za sve ove godine.

Ovde se radi o jednoj vrsti kontinuiteta neodogovornosti, jer su se menjali resorni ministri, dodaje.

Velike pljačke idu uz velike priče o patriotizmu, a to smo ovde apsolvirali, ocenio je Panović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: