Pomirenje Srba i Albanaca neće doći preko noći

Biti na čelu Misije Euleks bilo je jedno veoma izazovno i zahvalno radno mesto, ne samo zbog odličnog osoblja kojim sam bio okružen i sa kojim sa imao priliku da sarađujem, već i zbog toga što smatram da je tokom protekle dve godine dosta toga postignuto u vidu napretka na polju vladavine prava, a tu bih želeo da navedem i napredak koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine, a i od strane Kosovske policije (KP) posebno na severu, kaže Bernd Borhart, dosadašnji šef Misije Euleks u Prištini, u oproštajnom intervjuu za Danas Pravo.

Izvor: Aleksandar Rokniæ, Danas

Ponedeljak, 29.09.2014.

09:31

Default images

“Na severu Kosova ključna dostignuća odnose se na razvoj KP. Na severu je komandni tim za sever zaista zaživeo, došlo je do integracije bivših pripadnika MUP-a u KP - a videli smo i da KP sprovodi racije protiv organizovanog kriminala, kao što je akcija protiv bande kradljivaca automobila koja je delovala u Zvečanu početkom ovog leta, sumira naš sagovornik. Jedno od naših najvećih dostignuća bilo je u oblasti imovinskih zahteva. Od ukupno 42.000 podnetih zahteva u prvostepenom postupku rešeno je neverovatnih 99 odsto. Ogromna većina podnosilaca zahteva su Srbi”.

Šta je još potrebno uraditi?

“!Naravno, i nakon mog odlaska biće još mnogo toga što treba uraditi. Kada budem otišao krajem septembra, zamenica šefa misije, gospođa Žoel Vašter, nastaviće da vodi misiju kao privremeni šef misije do dolaska novog šefa misije. Neće biti bilo kakve praznine: misija će nastaviti da pruža podršku jačanju vladavine prava. Nadam se da će sporazum o pravosuđu uskoro biti potpisan, što će omogućiti i integraciju srpskih sudija u lokalni sistem, pa će srpske sudije biti u stanju da dele pravdu u lokalnoj zajednici na svakom nivou”.

Evropska komisija je u jednom izveštaju ocenila da je Kosovo ostvarilo veliki napredak u normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da postoje ozbiljni problemi kada je reč o vladavini zakona, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaštiti manjina. Šta je urađeno da se popravi stanje u ovim oblastima?

“U Izveštaju o napretku Kosova za 2013. godinu Evropska komisija je navela da je Kosovo preduzelo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Srbijom. Drago mi je što je Euleks imao odlučujuću ulogu u procesu sprovođenja. Zabeleženi su slučajevi uplitanja politike u pravosuđe, ali je misija jasno stavila do znanja da niko nije iznad zakona; bez obzira na etničko poreklo, ili na politički nivo zastupanja, nezavisnost sudstva je kamen temeljac vladavine prava. Misija u potpunosti uvažava autonomiju tužilaca i nezavisnost sudija”.

Borba protiv korupcije?

“Što se tiče borbe protiv korupcije, napomenuo bih da je zakonodavni okvir u velikoj meri uspostavljen i da je u februaru 2013. Skupština usvojila novu Strategiju i akcioni plan za borbu protiv korupcije (2013-2017). Takođe, specijalno odeljenje Kosovske policije za borbu protiv korupcije pokrenulo je šest istraga u saradnji sa Euleksom. Te istrage odnosile su se na krivična dela kao što su zloupotreba službenog položaja, davanje i primanje mita i prevare. Što se tiče sprečavanja korupcije, mi zagovaramo strukturalne promene, kao što su uvođenje centralizovane elektronske nabavke, koja predstavlja dokazani instrument za smanjenje korupcije u ovoj oblasti”.

A rezultati su...

“Želeo bih da napomenem da je od 2008, u predmetima teške korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina suđeno 481 optuženom pred sudskim većima, gde su Euleksove sudije učestvovale u postupcima, od čega je 329 lica proglašeno krivim, dok su 152 oslobođena optužbi”.

Da li ste zadovoljni i stepenom zaštite manjina?

“Što se tiče zaštite manjina, lokalni organi vlasti treba da dobiju još veću podršku kako bi omogućili tu vrstu zaštite. Etnički ili verski motivisani napadi moraju da budu istraženi, krivično gonjeni i počinioci izvedeni pred lice pravde, ali ti incidenti prvo moraju da budu prijavljeni. Na tom polju misija je postupala povodom incidenata koji spadaju u delokrug njenog mandata i nastaviće to da čini. Misija čini sve što je u njenoj moći da istraži zločine sa međuetničkim elementom. Međutim, Kosovska policija je prva instanca reagovanja i ako neko krivično delo nije prijavljeno KP, onda ne postoji mogućnost za nas da to delo pratimo”.

Utisak je da se Euleks nije mnogo mešao u svoj posao, odnosno da su ga ipak malo gurnuli u stranu Kfor i SAD, kada je reč o odlučivanju o važnim pitanjima za Kosovo na međunarodnom planu?

“Euleks nije ovde da bi donosio bilo kakve odluke umesto kosovskih institucija, a posebno ne one na međunarodnom planu. Mi smo tehnička, a ne politička misija. Naš mandat je jasno definisan od strane svih zemalja članica EU, a političku koordinaciju na Kosovu vrši specijalni predstavnik EU. Euleks je ovde da bi pružio pomoć svim institucijama vladavine prava kako bi razvile i ojačale jedan nezavisni i multietnički sistem pravosuđa, multietničku policiju i carinsku službu, čime se obezbeđuje da te institucije služe svim građanima bez ikakvog političkog uplitanja”.

Dosta problema ima u Kopnenoj zoni bezbednosti. Kako rešiti te probleme?

“To pitanje ne spada u mandat misije. Za to su nadležni Kfor i kosovski organi. Mislim da postoji potreba za povećanjem patrola i sankcionisanja onih koji krše zakon. Na severu, kao i svuda na Kosovu, naše osoblje zaduženo za podučavanje, nadgledanje i savetovanje tesno sarađuje sa Kosovskom policijom u vezi sa pitanjem ilegalne seče šuma, i smatram da u bliskoj budućnosti možemo da očekujemo još veće rezultate. Razumeo sam da su patrole Kfora - i oružanih snaga Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti pojačane od ubistva pripadnika srpske žandarmerije Stevana Sinđelića, što lično smatram tragičnim događajem. Svaki gubitak života je tragičan”.

Kako vidite odnose između Beograda i Prištine u svetlu Briselskog sporazuma? Preti li da taj sporazum ostane samo na papiru?

“Ovo je pitanje za njih. Kao što je ranije rečeno, Euleks je tehnička misija. Ono što ću reći jeste da je spisak pitanja o kojima su se strane dogovorile i koja su već sprovedena veoma impresivan. Među njima je i to što je 4. septembra 2014. postignut sporazum o geografskoj lokaciji šest stalnih prelaza kojima se zajednički upravlja, čime je obeležen značajan uspeh u sprovođenju IBM-a. Tako je po jednom od najspornijih pitanja između Prištine i Beograda postignut značajan uspeh tokom proteklih 18 meseci”.

Kako danas vidite odnose Srba i Albanaca i da li je moguće pomirenje, jer je distanca i međusobno nepoverenje sve veće?

“Proces pomirenja nije nešto što se može desiti preko noći. Za to su potrebni vreme, spremnost, a ponekad i teški ustupci sa obe strane.

Iskreno verujem da je odnos između Srba i Albanaca poboljšan u svetlu dogovora postignutih kroz dijalog, i zahvaljujući velikoj dozi pragmatizma sa obe strane. Euleksova uloga u oblasti vladavine prava širom Kosova takođe pomaže u stvaranju ambijenta za ekonomski razvoj. Bez vladavine prava ljudi neće ulagati, a bez ulaganja nema napretka”.

Koliko je na poverenje uticao izveštaj Klinta Vilijamsona o trgovini ljudskim organima i šta je misija učinila da se taj slučaj istraži?

“Smatram da su svi građani Kosova svesni da treba da ostave prošlost u prošlosti i krenu napred, i nauče da veruju jedni drugima i da sarađuju jedni sa drugima”. Da li je moguće dalje unapređenje odnosa Beograda i Prištine i kako?

“Uloga Euleksa je da pruži pomoć u sprovođenju onoga što je dogovoreno između Beograda i Prištine. Dalje poboljšanje odnosa između Beograda i Prištine zavisi od od obe strane. Sa naše tačke gledišta, radujem se skorom postizanju sporazuma o pravosuđu, tako da srpske sudije mogu da rade u Osnovnom sudu u Mitrovici”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: