File traži otvaranje poglavlja

EK će u izveštaju o napretku Srbije, najverovatnije predložiti liderima EU da daju zeleno svetlo za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, saznaju Novosti

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

23:56

Default images

Izveštaj će Štefan File predstaviti 8. oktobra. Poslednja verzija dokumenta, a posebno formulacija oko otvaranja poglavlja, još se „brusi“, ali je već sada izvesno da će generalna ocena biti pozitivna, da će biti naglašen značajan ili umeren napredak u mnogim oblastima i „zrelost“ Srbije da načini naredni korak ka EU.

U delu oko normalizacije odnosa sa Prištinom, biće konstatovano da od marta nije bilo sastanaka na visokom političkom nivou, ali da je u poslednje dve nedelje učinjen značajan napredak u tehničkom dijalogu, oko integrisanog upravljanja prelazima, slobodnog kretanja i distribucije električne energije na severu pokrajine.

U izveštaju će biti navedeno da Srbija nije do kraja uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom, ali neće biti eksplicitnog zahteva da se pridružimo sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Prema rečima Tanje Miščević, šefice našeg pregovaračkog tima za EU, u izveštaju EK neće biti velikih iznenađenja:

"Zaista je bilo velikih pomaka, SSP za ovu godinu je u potpunosti primenjen, a završili smo i skrininge za čak 15 od 35 oblasti. Osim generalne ocene o stanju u pojedinim oblastima, za nas će biti jako važne preporuke Brisela šta treba uraditi u narednom periodu, posebno u ključnim poglavljima 23 i 24, koja se odnose na bezbednost i vladavinu prava", kaže Tanja Miščević za Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: