Nemačka: Racija stanova salafista

Nemačka policija je u borbi protiv salafista pretražila stanove sedmorice ljudi, osumnjičenih za podršku terorističkoj organizaciji Islamska država (IS).

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

21:54

Default images

Bavarski ministri unutrašnjih poslova i pravde, Joahim Herman i Vinfrid Bauzbak, su kako prenose nemački mediji, naveli da postoji sumnja za pripremu teškog nasilja protiv države.

Težište policijske akcije bila je Bavarska, gde je potraženo pet stanova, a ostali objekti su pretraženi u Donjoj Saksoniji i Severnoj-Ranji Vestfaliji, prenose nemački mediji.

Pozadina ove akcije bile su indicije da su osumnjičeni sakupljali dobrovoljne priloge za ambulantno vozilo, a zatim ga isporučili u Siriju za IS, gde je prepravljen za vojne potrebe, prenose mediji.

U raciji je učestvovalo 50 službenika, koji su zaplenili dokazni materijal, poput kompjutera, CD, USB...

Za osumnjičene teroriste iz salafističke scene kaže se da su stari izmedju 23 i 36 godina. Medju osumnjičenim salafistima nalazi se i jedan Nemac, koji je prešao u islam.

"Protiv terorističke organizacije, koja tako brutalno postupa kao što to čini IS, moramo i hoćemo efektivno da delujemo 'mačem krivičnog prava', pre nego ljudi postanu žrtve terora i nasilja", rekao je Bauzbak.

Kada je reč o salafistima i učešhu u miliciji IS, u Nemačkoj je upravo počelo prvo sudjenje protiv jednog mladića, osumnjičenog da se borio na strani IS.

Osumnjičeni je Krešnik Beriša, kosovski Albanac.

Beriša je odbio predlog sudija Višeg zemaljskog suda u Frankfurtu o izgledu za blažu kaznu, ukoliko prizna i da izjavu i odlučio da se brani ćutanjem.

"Ja, jednostavno, ne želim ništa da kažem", saopštio je ovaj 20- godišnji mladić u prvom sudskom procesu u Nemačkoj protiv jednog osumnjičenog člana IS, preneli su nemački mediji.

Za tog mladića, bledog i debelog, kako ga mediji opisuju, kaže se da stoji pod optužbom Državnog tužilaštvo da je izmedju jula i decembra lane učestvovao u oružanim borbama IS.

O njemu štampa piše da najpre ništa nije ukazivalo na to da bi sin kosovskih useljenika mogao biti religiozno radikalan i da je reč o mladiću sa završenom školom, koji je, kao tinejdžer, igrao fudbal u jednom jevrejskom fudbalskom savezu.

Kada je reč o radikalizovanim kosovskim Albancima u Nemačkoj, štampa je pisala i da je Arid Uka, osudjen na doživotnu robiju, pošto je pre nekoliko godina na aerdromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika, simpatisao salafističku scenu.

Za Uku je utvrdjena i posebna težina krivice, što znači da on, praktično, neće moći posle 15 godina robije da zatraži slobodu.

Podaci Službe za zaštitu nemačkog Ustava govore da najveći broj radikalnih islamista iz Nemačke, koji su se priključili dzihadističkim grupama u Siriji, ima veoma skrommno obrazovanje, odnosno, tek svaki četvrti ima završenu školu.

Prema tim podacima, u koje je list "Berliner morgenpost" imao uvid, svega dva procenta ima završen fakultet.

Tema islamista posebno zaokuplja pažnju nemačke javnosti, naročito posle pojave takozvane "šerijateske milicije" u Vupertalu.

U Nemačkoj, kako pokazuju podaci nadležnih sigurnosnih službi, raste broj salafista i 2011. godine bilo ih je oko 3.800, a lane 4.500.

Radikalni salafisti su pre par godina u pesačkim zonama velikih nemačkih gradova i u prestonici Berlinu besplatno delili Kuran, što je naišlo na kritike i upozorenja da je reč o opasnoj propagandi ekstremističke ideologije.

Kada je reč o salafistima, oni su, zapravo, kažu eksperti, zagovornici vraćanja na izvorni islam.

Ova islamska fundamentalistička grupa angažuje i teroriste samoubice, kažu eksperti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: