"Zapad kažnjava Ruse, ne pljačkaše"

Mihail Hodorkovski zamerio Zapadu, a posebno Amerikancima, da "neotesanim pragmatizmom" sankcija Rusiji kažnjavaju ruski narod, "a ne one koji ga pljačkaju".

Izvor: Beta

Utorak, 23.09.2014.

19:45

Default images

"Otud se ruski narod oseća kažnjenim i zbija oko svojih vođa", naglasio je, u intervjuu španskom "Paisu", nekadašnji ruski oligarh, koji posle puštanja iz zatvora u Rusiji sada u Švajcarskoj nastoji da organizuje političku opoziciju vlastima u Moskvi.

On smatra da će sukob Zapada i Rusije biti dug i kaže da "Zapad mora da ispravi usmerenje i odluči da li želi da se sukobi s ruskim narodom ili s režimom".

Hodorkovsi predočava da je "evropska rasprava o sankcijama Rusiji vođena u okvirima američkih zamisli".

Bivši vlasnik ruske naftne kompanije Jukos navodi da "neotesani pragmatizam Amerikanaca nije način da se postupa prema ruskom narodu, koji će se odupreti, isto kao što su se Iranci odupirali dubokom neshvatanju svog načina postojanja i bića".

Hodorkovski upozorava da Zapad zasad ne pravi razliku između ruskog naroda i onih koji ga pljačkaju i "Rusiji poručuje da je kažnjava i da ga baš briga da li je njeni rukovodioci kradu ili ne".

Ruski opozicionar, koji je ponovo aktivirao svoju fondaciju "Otvorena Rusija", smatra da sad sledi "dug sukob" i da "Zapad treba da održi sankcije onima u okruženju (ruskog predsednika Vladimira) Putina, ali i da se distancira od agresivnih ljudi koji su pokrali ruski narod i valja se zapitati kako da to nisu uvideli ranije".

"Mi Rusi i Iranci smo ponosni na našu dugu istoriju i spremni da izdržimo mnogo šta, ali ne i da se ponižava naš ponos i dostojanstvo", ističe Hodorkovski.

"Amerikanci sa svojim pragmatizmom misle", dodaje ruski opozicionar, "da ćemo popustiti ako nam se nečim naudi, ali meni je mnogo manje važno to što imam manje hleba na stolu nego da sednem za sto na koji je neko pljunuo".

Hodorkovski kaže da je "pesimista" u pogledu promene vlasti u Moskvi i misli da bi "vlast oličena u Putinu" mogla potrajati i 20 godina, ali smatra da opozicija ima šansi, jer civilno društvo koje teži evropskom modelu vladavine prava nije uništeno.

Na pitanje "kakva osećanja ima prema Putinu", donedavno zatvoreni bivši oligarh kaže da "prihvata ljude takve kakvi su. Putin lako dopušta da se na njega emotivno utiče i da nije bilo Sečina(direktora Rosnjefta koji je dobio veliki deo eksproprisanog Jukosa), možda bi moj sukob s Putinom bio mnogo više politički".

Hodorkovski upozorava da ukrajinska kriza može zapretiti i nekim ratnim sukobom, a na pitanje da li je moguć povratak Krima Ukrajini, on kaže "kratkoročno ne, ali ako rusko društvo prihvata evropski model i krećemo se ka zajedničkom evropskom prostoru, onda će dugoročno za problem Krima biti nekog rešenja".
Hodorkovski pritom naglašava da se rešenje mora naći i za pobunjenu oblast Donbas na istoku Ukrajine.

Ruski opozicionar smatra da bi trebalo uticati na to da se smena vlasti u Rusiji odvija demokratski, ali primećuje da je u Evropi takav upliv jedino mogla imati "(nemačka kancelarka) Angela Merkel koja je pogrešnom koncepcijom sankcija učinila da su Rusi manje spremni da je slušaju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: