Prvi put korišćen "nevidljivi" F-22

"Nevidljivi" lovac bombarder F-22 "Raptor", najsofisticiranija letilica u arsenalu SAD, korišćena je prvi put u borbi u napadima protiv džihadista u Siriji.

Izvor: Beta

Utorak, 23.09.2014.

18:22

Default images

Zahvaljujući veoma slabim tragovima koje pokazuje na radaru, F-22 može da izvede napade, a da ne bude primećen, i u noćašnjim napadima ispaljivao je municiju navođenu sistemom GPS, rekao je general Vilijam Mejvil, direktor operacija Zajedničkog štaba novinarima u Pentagonu.

Koalicija predvođena SAD izvela je jutros prve vazdušne napade na položaje ekstremističke organizacije Islamska država na severu i istoku Sirije, a sirijske vlasti su istakle da podržavaju "sve međunarodne napore" u borbi protiv terorizma.

U tim napadima učestvuju SAD i njihovi arapski saveznici - Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Meta napada je i Front Al-Nosra, sirijski ogranak terorističke organizacije Al-Kaida.

Eliminisani oni koji su planirali napade na Zapadu

Pentagon je danas saopštio da je u današnjim vazdušnim napadima SAD na grupu Korasan u Siriji poginulo nekoliko veterana osumnjičenih da su spremali neposredne napade na zapadne mete.

"Verujemo da su ti pojedinci koji su kovali zaveru i planirali, eliminisani", rekao je portparol Pentagona, kontraadmiral Džon Kirbi televiziji Ej-Bi-Si (ABC).

SAD su sa nekoliko arapskih saveznika izvele rano jutros prve vazdušne napade na teritoriji Sirije, usmrtivši veći broj boraca Islamske države i pripadnika odvojene Korasan grupe povezane s Al-Kaidom i otvorivši novi front protiv militantnih aktivista pridruživanjem trogodišnjem građanskom ratu u Siriji.

Američka centralna komanda zadužena za američke snage na Bliskom istoku, saopštila je ranije da su američki avioni izveli osam vazdušnih udara na mete grupe Korasan zapadno od Alepa.

Na meti napada su se našli kampovi za obuku, postrojenja za proizvodnju municije i eksplozive, komandni i kontrolni centar ove grupe, dodao je on.

Kirbi je ocenio da su udari, po svim pokazateljima, bili veoma uspešni i da su pogodili željene mete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: