Borhart potvrdio: Napuštam Euleks

Šef Euleksa Bernd Borhart potvrdio da napušta Euleks istakavši dobru saradnju između Beograda, Euleksa i kosovskih institucija za vreme njegovog mandata.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

17:46

Default images

Borhart je u intervjuu Tanjugu rekao da će napustiti Euleks krajem ovog vikenda, da će odluka o njegovom nasledniku biti doneta u Briselu a da će privremeni šef Euleksa biti njegova zamenica Žoel Vašter.

Odlazeći šef Euleksa je istakao da je imao dobru saradnju sa zvaničnicima Srbije, podsetivši da je tokom mandata nekoliko puta boravio u Beogradu a posebno je podvukao “izuzetnu saradnju” na relaciji kosovske institucije-Euleks-beogradske vlasti.

Imali smo takodje dobru saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu kome smo pomogli da identifikuje svedoke i još neke činjenice koje su bile bitne za odredjene slučajeve”- kazao je Borhart.

Upitan da kaže da li će prolongiranje konstituisanja vlasti u Prištini odložiti i formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Borhart je podsetio da je prethodni saziv Skupštine Kosova već preduzeo prvi korak donoseći odluku o osnivanju Specijalnog suda.

Mislim da su pokazali veliki osećaj odgovornosti, ali sada se moraju usvojiti novi zakoni, a to mora da učini sledeći saziv Skupštine Kosova”- kazao je odlazeći šef Euleksa.

On je rekao da istraga u vezi navoda Dika Martija nije zadatak Euleksa već nezavisnog specijalnog istraznog tima ali da Euleks podržava tim kada radi na Kosovu.

Borhart je kazao da je verski ekstremizan veliki izazov za mnoge zemlje u Evropi ali da ne predstavlja krivično delo na Kosovu kao ni u većini evropskih zemalja.

"Moje uverenje je da verskim ekstremizom kao problemom treba da se bave kosovske vlasti i verske vodje na Kosovu" kazao je Borhart i dodao da Euleks stupa na scenu kada verski ekstremisti počine krivično delo.

"Možete biti ubedjeni da ovo pitanje shvatamo veoma ozbiljno", istakao je on.

Borhart je kazao da su on i 2.000 ljudi u Euleksu doprineli napretku na polju vladavine prava na Kosovu jer su bili uključeni u rešavanje 2500 krivičnih slučajeva.

Jedan od naših najvećih uspeha je bilo rešavanje imovinskih pitanja. U toj oblasti bilo je 42.000 slučajeva a ostalo je nekih 400 slučajeva koji još uvek čekaju da budu rešeni,”- kazao je on.

Borhart je napomenuo da su na neke od rešenja upućene žalbe ali da veruje da će većina njih biti okončana.

“Imali smo veliki broj, preko 300 krivičnih slučajeva, gde je 329 optuženih proglašeno krivima ali takodje, 152 je oslobodjeno,”- kazao je Borhart sumirajući učinak Euleksa za vreme svog mandata.

Borhart je kazao da ipak najjači utisak sa kojim odlazi sa Kosova ubistvo njegovog kolege Audriusa Ssenavičiusa koji je stradao u blizini Zvečana 19. septembra prošle godine, kada je na vozilo u kojem je bio Ssenavičius pucao nepoznati napadač.

"Mi još uvek nemamo dovoljno dokaza kako bi rekli ko je ubica. I ja bih iskoristio priliku da apelujem na sve koji imaju bilo kakve informacije u vezi ovog ubistva da nas obaveste", kazao je Borhart.

On je kako kaže veoma zadovoljna i svojim doprinosom na sprovodjenju sporazuma izmedju Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: