"Ukrajinska kriza ide ka rešenju"

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin očekuje da će na skupu svetskih lidera ove sedmice u Ujedinjenim nacijama biti dosta poteškoća.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

17:26

Default images

On je ocenio da se kriza u Ukrajini, za koju okrivljuje Sjedinjene Američke Države, kreće ka rešenju.

Čurkin je u intervjuu koji je danas dao američkoj agenciji AP rekao da optimizam zasniva na tome što je Ukrajina nedavno potpisala sporazum o pridruživanju sa EU, ali s tim da on stupa na snagu početkom 2016. godine. To je postignuto nakon konsultacija tri strane - Rusije, Ukrajine i EU o ekonomskim posledicama takvog sporazuma.

"To je sve što je Rusija želela. Rekli smo EU, Amerikancima i Ukrajincima da je to jedina razumna stvar jer bi u suprotnom ukrajinska ekonomija pretrpela kolaps", rekao je Čurkin.

Okrivljujući SAD za ukrajinsku krizu, on je rekao da je video američku umešanost u demonstracije koje su dovele do odlaska bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča iz Kijeva za Rusiju.

"Smatram da postoji dovoljno razgloga za verovanje da SAD stoje iza ove daleko radikalnije verzije dogadjaja. Sve je to veoma nesrećno i provokativno. Oni (SAD) izgleda da ne vode računa o stabilnosti Ukrajine", rekao je Čurkin.

Istovremeno, Čurkin je rekao da Moskva želi da radi sa SAD na otklanjanju sankcija koje su Rusiji zaveli Vašington i članice EU.

"Za nas je pretnja od terorizma najveći problem sa kojim mi (Rusija, Evropa i SAD) treba zajedno da se suočimo", rekao je on istakavši da zajedno treba da se rešava to pitanje koje destabilizuje medjunarodne odnose.

"Ali da bi radili zajedno, treba da se uzmu u obzir i naši (ruski) interesi. I mi smo jasno rekli, i izgleda da to treba da bude očigledno svima, da je Ukrajina veoma važna za Rusiju", rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: