Fond B92: Iznete su neistine

Fond B92 povodom teksta "Tužilaštvo finansiralo Fond B92" u listu "Informer" poručuje da su u tom tekstu iznete neistine.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

16:05

Default images

Fond B92 poručuje da je primao namenske donacije od tužilaštva, čija je namena isključivo bila kupovina inkubatora, opreme za porodilišta ili izgradnju sigurne kuće.

Iz Fonda B92 poručuju da ne samo da su sva tužilaštva sa kojima je sklopljen ugovor o ovom vidu donacija redovno izveštavana o utrošku sredstava, već je i javnost bila u prilici da prati ovaj deo aktivnosti i Fonda B92 i tužilaštva iz Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice u informativnim programima TV B92 u više navrata.

U tekstu u tom dnevnom listu se tvrdi da je Fondu B92 uplaćen veći deo od 8.5 miliona evra koliko su navodno javni tužioci preusmerili humanitarnim organizacijama, fondovima i javnim ustanovama u vidu oportuniteta, te da ta sredstva, prema pisanju Informera, niko ne kontroliše.

Podsetimo, zakonom je propisano da javni tužilac može za krivična dela za koja je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine odložiti krivično gonjenje ako osumnjičeni prihvati da plati određeni novčani iznos u korist humanitarne organizacije, fonda ili javne ustanove.

"U tekstu "Tužilaštvo finansiralo Fond B92" iznete su neistinite informacije da su tužioci delili novac od oportuniteta po sopstvenoj želji i to tako što su milione evra prosleđivali na račun Fonda B92, da je ceo postupak sproveden netransparentno i da je novac prikupljen na ovaj način trošen bez ikakve kontrole. Ovim odgovorom ukazujemo na to da objavljene informacije nisu istinite, te da je uplata sredstava vršena u svemu u skladu sa pozitivnim propisima RS uz redovno izveštavanje kako tužilaštva tako i javnosti o načinu na koji su prikupljena sredstva utrošen", poručuju iz Fonda B92.

Navodi se i da je u periodu 2011-2014 Fond B92 je primao namenske donacije od tužilaštava čija namena nija bila finansiranje fonda već isključivo kupovina inkubatora, opreme za porodilišta ili izgradnju sigurne kuće.

"Ukupan iznos doniranih sredstava iznosi 33,7 miliona dinara ili nešto manje od 300.000 evra, što u odnosu na u tekstu navedenu ukupnu sumu od 8.5 miliona evra koju su ukupno donirala tužilaštva u Srbiji iznosi 2.8% i ne može se nazvati “velikim delom tih para” kao što je zlonamerno navedeno", piše u odgovoru.

Kako se navodi, Fond B92 je u protekle četiri godine sklopio ugovore sa tužilaštvima iz Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice o uplatama novca od oportuniteta i to za akcije “Bitka za bebe”, “Bitka za porodilišta” i Sigurne kuće. Ukupno je od oportuniteta za ove namene od novembra 2011. do danas uplaćeno 33.7 miliona dinara, daleko manje od “većeg dela od 8.5 miliona evra” kako se tvrdi u članku od 23. 9. 2014.

"Sva oprema koja je nabavljana odabrana je zajednički od strane rukovodstava bolnica u pomenutim gradovima i predstavnika tužilaštava sa kojima su potpisani ugovori. Sva tri tuzilaštva redovno su izveštavana o svim nabavkama i predaji opreme porodilištima i bolnicama, a sa Gradom Sremska Mitrovica zajednički se radi na pribavljanju neophodnih dozvola i dokumentacije za otpočinjanje izgradnje sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja u tom gradu", piše u odgovoru Fonda B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: