Situacija na Bjelici pod kontrolom

Vodostaj reke Bjelice na ušću u Zapadnu Moravu stagnira, rekao je danas Načelnik odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

16:31

Default images

On je dodao da nedostaje svega 25 do 30 cm da ponovo dodje do prelivanja preko regionalnog puta Guča - Lučani.

"Od dvanaest sati nivo reke Bjelice opada, kao što je slučaj i sa njenim pritokama. Ne očekujemo da se situacija iskomplikuje, budući da nisu najavljene velike padavine, medjutim, moramo biti u pripravnosti", rekao je Broćić Tanjugu.

Ministar za vanredne situacije, Velimir Ilić kaže da se Bjelica peti put već izliva, ali na sreću još uvek nije ušla u domaćinstva.

"Ukoliko bude novih padavina voda će ponovo potopiti davnaest kuća u DJeraću koje su i u predjašnje četiri poplave bile poplavljene", ukazao je on.

Ilić se nada da ipak do toga neće doći i najavljuje da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti doneta uredba za uredjenje kompletnih vodotokova na području lučanske opštine.

"Biće raspisani tenderi po skraćenom postupku u trajanju od deset dana, što znači da će radovi otpočeti za dvadeset kako bi se problem trajno rešio", rekao je Ilić Tanjugu.

On je istakao da je uradjena projektna dokumentacija, i revizija svih projekata, a za 12 dana biće poznat izvodjač radova.

"Za ove namene Kanada je donirala 38 miliona dinara", precizirao je ministar.

Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović je podsetio da se reka ove godine peti put izlila iz svog korita i već plavi oranice oko 12 domaćinstava.

"Bila su dovoljna samo dva dana da pada kiša i da nastane isti problem peti put, odnosno da voda preti istim oranicama i kućama", rekao je on danas Tanjugu.

Sretenović je izrazio zadovoljstvo zbog pomoći koju je ovoj opštini uputila Kanada i očekuje da radovi počnu što pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: