Osuda uličarskog rečnika Informera

NUNS izražava zabrinutost zbog uvredljivih poruka pripadnicima LGBT populacije iznetih u listu Informer i zbog sve češćeg neprimerenog uličarskog govora.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

16:13

Default images

Informer je u jučerašnjem broju uz vest o preporuci ambasadora nekoliko zemalja zaposlenima u tim ambasadama da se pojave na Paradi ponosa, preko cele naslovne strane stavio naslov koji je uvredljiv kako za pripadnike LGBT zajednice, tako i za ambasade i zaposlene u ambasadama.

Informer je na ovaj način doveo u pitanje prava jedne manjinske grupe, gubeći iz vida da je reč o pravu zasnovanom na Ustavu i zakonima. Osim toga, obraćanje građanima i čitaocima uličarskim jezikom nije i ne može biti u javnom interesu, niti može doprineti podizanju kvaliteta informisanja i popravljanju situacije na medijskoj sceni u Srbiji.

Dan ranije Informer je (takođe na naslovnoj strani), komentarišući mere koje vlada i premijer Aleksandar Vučić pripremaju u okviru ušteda u javnom sektoru, upotrebio termine koji nisu prikladni u javnoj komunikaciji.

Smatramo da bi bilo veoma dobro ukoliko bi se, povodom ovog naslova, premijer Vučić obratio Savetu za štampu. Pri tome, polazimo od stava da je za podizanje nivoa javne komunikacije veoma bitno da najviši državni funkcioneri i ličnim primerom pokažu da je reč o aspektu koji ima veoma veliki značaj ne samo za medijsku scenu, nego i za društvo u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: