Skupšinski odbori podržali Prajd

Dva odbora Skupštine Srbije podržala održavanje Parade ponosa i od MUP zatražili da obezbede nesmetano održavanje šetnje u nedelju, 28. septembra.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

14:40

Default images

Paradu ponosa podržali su Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbor za evropske integracije.

Odbori su na zajedničkoj sednici na kojoj su prvi put zajedno bili poslanici, predstavnici LGBT zajednice, nezavisnih državnih institucija i ministarstava, zaključili da se što pre u Skupštini Srbije pokrene procedura usvajanja deklaracije protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da odbori traže od nadležnih da omoguće bezbednost ne samo za učesnike Parade ponosa, nego i za sve gradjane i da osiguraju objekte koji će se naći na maršruti šetnje 28. septembra.

"Odbori su danas na zajedničkoj sednici jednoglasno izrazili uverenje i podržali pravo gradjana koji imaju drugačiju seksualnu orjentaciju da mogu da se okupljaju i protestuju jer je to zagarantovano Ustavom i zakonom", rekao je Omerović o zaključcima zajedničke sednice dva odbora.

Omerović je rekao da ga je posebno obradovalo što su poslanici iz najveće grupe, Srpske napredne stranke (SNS), izrazile opredeljenost za izgradnju društva u kome će svi biti jednaki pred zakonom bez obzira na različitost i seksualnu orijentaciju.

"Raduje me i poziv poslanika da se pridruže i učestvuju ne samo na Paradi nego u svim aktivnostima tokom nedelje Ponosa" koja je u toku, naveo je Omerović i najavio da će se pitanjem prava LGBT populacije odbor baviti kontinuirano.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je na tom skupu da su položaj i problemi LGBT zajednice u Srbiji zabrinjavajući zbog nasilja kojem su izloženi i da se jedino LGBT populaciji osporava pravo na slobodno okupljanje.

"Problemi LGBT populacije nisu samo njihovi problemi, to su problemi svih nas jer svedoče o našoj netoleranciji, homofobiji, neznanju i predrasudama", kazala je Nevena Petrušić.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da više od 80 odsto ispitanika ne želi pripadnike LGBT populacije u svojoj porodici, komšiluku i na poslu, te da pripadnici te manjinske zajednice žive u strahu i prinudjeni su da kriju svoj identitet.

Ona je kazala da je ove godine uoči zakazane Parade ponosa atmosfera u društvu za razliku od ranije nešto bolja, da nema tenzija i da su izostale homofobične izjave političara.

"Pozivam sve koji su privrženi ideji ljudskih prava da se u nedelju okupimo i pokažemo da smo spremni za izgradnju demokratskog
društva", kazala je Nevena Petrušić.

Sekretar MUP-a Milorad Todorović kazao je da je MUP u svakodnevnom kontaktu sa organizatorima Parade ponosa i da se preduzimaju preventivne radnje kako bi se omogućila šetnja u nedelju.

"Nadam se, kao pripadnik MUP-a, da ćemo u nedelju imati Paradu", rekao je Todorović i najavio da će uskoro biti pripremljen novi zakon o okupljanju gradjana.

Prema njegovim rečima, Služba MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kriminala otkrila je 39 osumnjičenih za pretnje i govor mržnje preko društvenih mreža prema LGBT zajednici.

Todorović je dodao da su protiv osam osumnjičenih već podnete krivične prijave, a da za ostale tužilac definiše krivična dela koja su počinili.

Ssefica pregovaračkog tima za razgovore sa EU Tanja Miščević rekla je da o unapredjenjenju položaja LGBT populacije ne treba govoriti
samo u kontekstu pridruživanja Srbije EU nego da je to pitanje poboljšanja položaja i ljudskih prava svih gradjana Srbije. Ona je istakla da bi usvajanje deklaracije o zabrani govora mržnje bio važan politički iskorak.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kazala je da očekuje da će uskoro biti usvojen akcioni plan za sprovodjenje strategije prevencije diskriminacije prema devet osetljivih grupa u društvu, uključujući i LGBT populaciju.

Poslanik SNS Dragan Šormaz rekao je da Skupština Srbije mora da podrži rad predstavnika LGBT zajednice na popravljanju njihovog položaja koji u Srbiji, ocenio je, sada nije dobar.

"Srbija će biti normalna država tek kada neki gej krene u kampanju za gradonačelnika i pobedi zato što je sposoban za taj posao, a ne da se gleda njegova različitost", rekao je Šormaz.

Predstavnici LGBT organizacija ocenili su na skupu da se Srbija pomera u dobrom pravcu kada je reč o LGBT zajednici, ali da to ide sporo.

Oni su pozvali poslanike iz svih političkih stranaka da jednoglasno i vrlo jasno podrže Paradu ponosa i pravo na slobodno okupljanje i istakli da je o pravima LGBT potrebno razgovarati stalno, a ne samo uoči šetnje.

Jovanović: Patrijarh poziva na kršenje ljudskih prava

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas dapatrijarh Irinej svojim izjavama povodom Parade ponosa poziva na kršenje ljudskih prava i ocenio da je neprihvatljivo da poglavar SPC "poziva na linč ljudi koji učestvuju u organizaciji Prajda".

"Poredjenje LGBT populacije sa pedofilima i sodomista je zlonamerno i svesno izazivanje konfuzije u društvu i amnestiranje eventualnog divljanja od strane protivnika Prajda", naveo je Jovanović u saopštenju.

Jovanović je rekao da su državne institucije obavezne da zaštite ljudska prava i gradjanske slobode zagarantovane Ustavom i zakonima, bez obzira na nacionalnu, versku, seksualnu i drugu različitost.

"Poštujem SPC i njene vrednosti, kao i ulogu u društvu, ali odbijam da prihvatim da pojedinci iz njenih redova uzimaju za pravo da odlučuju o pitanjima života i smrti u Srbiji. Iznenadjuje što patrijarh uvek brzo reaguje kada je u pitanju Prajd, ali ga još nismo čuli da je reč rekao o skandalima njegovih vladika", rekao je Jovanović.

On je naveo da "neko ko novac dobija iz budžeta, troši ga bez ikakve kontrole, niti plaća porez kao svi ostali, niti u toj obavezi želi da se izjednači sa drugima, nema baš puno prava da poziva na štednju i siromaštvo gradjana".

Jovanović je rekao da bi državni organi trebalo da dokažu posvećenost u odbrani demokratskih principa i procedura obezbedjivanjem uslova za održavanje Prajda u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: