Program obeležavanja oslobođenja BG

Organizacioni odbor za proslavu 70 godina od oslobođenja Beograda usvojio je program obeležavanja jubileja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

14:24

Default images

Programom je predviđeno da centralna manifestacija bude održana 19. oktobra u Kombank areni, a u pripremi su i specijalna lenta i edicija poštanskih markica.

Sednicom Odbora predsedavao je gradski menadžer Goran Vesić, koji se zahvalio svim institucijama koje učestvuju u programu, dodajući da se slavi veliki praznik, odnosno dan kada je naša zemlja oslobodjena od fašizma.

Vesić je dodao da je proslava važna, ali da je bitnije da gradjani postanu svesni da je naša zemlja u Drugom svetskom ratu bila na pravoj strani i dala veliki doprinos antifašističkoj borbi koja je temelj današnje moderne Evrope.

"Zato je ova proslava posebno važna jer se njome prekida praksa prihvaćena poslednjih godina da se Srbija stidela svog antifašizma i da ne učimo ovaj deo naše slavne istorije", rekao je Vesić.

Program u Kombank areni režiraće reditelj Dragan Bjelogrlić, a program centralne proslave biće naknadno objavljen. Istog dana biće organizovano svečano otvaranje ulica i otkrivanje ploča Peke Dapčevića i Koče Popovića.

U okviru programa Biblioteka grada će 9. oktobra organizovati izložbu "Beogradski oktobar 44", koja će prikazati autetične materijale tog vremena, autora Ljubice Chorović.

Biblioteka će postaviti i virtuelnu izložbu, kao i postavku knjiga iz svog fonda, a organizovaće i predavanja "Grad slobode" sa predavačima iz Instituta za savremenu istoriju.

Arhiv Jugoslavije će 10. oktobra, u okviru izložbe "Beograd, slobodan grad" Muzeja istorije, predstaviti plakate Crvene armije i Pobednika, nekoliko emisija Radija Slobodna Jugoslavija, poruku Vinstona Čercila Titu povodom oslobodjenja i Titovo pismo Staljinu, kao i veliki broj fotografija dogadjaja oko oslobodjenja grada.

Promocija specijalne edicije poštanskih markica kao jedinstveni simbol dana oslobodjenja, poklon Beogradjanima, biće organizovana 11. oktobra u zgradi PTT-a.

Doneta je i odluka o izradi posebne lente povodom oslobodjenja Beograda koju će u nedelji proslave nositi državni i lokalni zvaničnici i voditelji medijskim kućama koji odluče da se pridruže proslavi.

Istorijski arhiv Beograda će 12. oktobra organizovati izložbu "Oslobodjenje Beograda - 70 godina posle", koja kroz arhivsku gradju obuhvata sve važne aspekte vezane za oktobar 1944. godine i oslobodjenje grada kroz pet tematskih celina.

Muzej istorije Jugoslavije će 13. oktobra organizovati izložbu "Beograd, slobodan grad" - zahvalnicu oslobodiocima Beograda, koja će prikazati poklone koje je Tito dobio od mnogih državnika, a na Savskom šetalištu na Kalemegdan od 14. do 20. oktobra biće postavljena izložba "Priča o drugom životu".

Muzej grada organizovaće 15. oktobra izložbu "Beograd na fotografijama Riste Marjanovića 1941-1945. godine", a Zavod za zaštitu spomenika 16. oktobra izložbu "Groblje oslobodilaca Beograda 1944".

U okviru programa posvećenih oslobodjenju Beograda 20. oktobra 1944. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture organizovaće izložbu posvećenu spomeniku kulture koji seća na taj dogadaj.

Jugoslovenska kinotekaprikazaće izložbu "Oslobodjenje Beograda na filmu", a u Domu omladine će biti organizovane strip radionice i prikazani adekvatni filmovi.

U Sava centru će 20. oktobra nastupiti čuveni hor Glinka iz Sankt Peterburga, u okviru otvaranja BEMUS-a, a taj hor će sutradan održati koncert u Sabornoj crkvi.

Na proslavi obeležavanja 70 godina od oslobodjenja Beograda gosti će biti predstavnici udruženja i organizacija iz bivše SFRJ, Francuske, Velike Britanije, Italije, Bugarske, Ruske Federacije, Svetske federacije veterana, Veterani Azerbejdžana, Belorusije i Ukrajine i predstavnici FIR-a (Federation of Resistance Fighters).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: