UKR: Obe strane poštuju primirje

Primirje na istoku Ukrajine poštuju obe strane, vladine i proruske snage, kaže portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisjenko.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

13:59

Default images

Primirje se poštuje od ponedeljka uveče, što je prva noć posle više sedmica da nije bilo civilnih žrtava i granatiranja stambenih četvrti, prenela je agencija AP.

Lisjenko je rekao i da nije bilo žrtava među ukrajinskim snagama.

Milicija u samoproklamovanoj Donjeckoj Narodnoj Republici započela je povlačenje teškog naoružanja u skladu s memorandumom iz Minska, saopštio je danas ministar odbrane te samoproklamovane republike Vladimir Kononov.

Milicija postupa prema postignutom sporazumu, za razliku od ukrajinske strane, istakao je Kononov.

Lisjenko je u ponedeljak rekao da su snage Kijeva započele pripreme za povlačenje teškog naoružanja s borbenih položaja.

Lisjenko je dodao da će se oprema pomeriti na druga područja, dok će vojska ostati.

Memorandumom, koji je potpisan 20. septembra, predviđeno je povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane.

Uprkos memorandumu o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, ukrajinske snage i proruski aktivisti vode okršaje nedaleko od aerodroma u gradu Donjecku, javila je agencija AFP.

Prema izveštaču francuske agencije, u području oko aerodroma čuje se teška artiljerija i hici iz automatskog oružja.

Donjeck je uporište proruskih aktivista, ali je aerodrom ostao pod kontrolom vladinih snaga uprkos brojnim žestokim napadima.

Žitelji sela Ždanivka, 35 kilometara severoistočno od grada Donjecka i koje je bilo pod kontrolom ukrajinskih snaga, rekli su agenciji AP da su se vladine trupe povukle pre dva dana.

Susedno selo Nižnaja Krinka, koje je malo bliže Donjecku, još je pod kontrolom proruskih snaga, ali nema znakova postojanja teške artiljerije u tom području.

"Ratni ožiljci" su, međutim, vidljivi u selu koje je bilo u unakrsnoj vatri između ukrajinskih i proruskih snaga poslednjih sedmica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: