Mrkonjić: Tužiću Zoranu Mihajlović

Bivši ministar Milutin Mrkonjić najavio da će tužiti ministarku Mihajlović zbog tvrdnji da je odgovoran za ugovaranje posla za spornu deonicu Ub-Lajkovac.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

07:47

Default images

Bivši ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavio je da će tužiti potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović zbog njenih tvrdnji da je on odgovoran za ugovaranje posla za izradu sporne deonice Ub-Lajkovac, Koridora 11 koji možda neće biti završen do 2017. godine.

''Iznenađen sam da ministarka očigledno ne zna tehnologiju odlučivanja u Skupštini, Vladi Srbije i Nacionalnom savetu za infrastrukturu'', naveo je Mrkonjić u pismenom reagovanju na intervju ministarke Mihajlović ''Politici'' objavljen u nedelju.

Zamerajući ministarki ''nepoznavanje stvari i odsustvo profesije'', Mrkonjić je istakao da su i Skupština i Vlada i Nacionalni savet za infrastrukturu doneli svojevremeno odluku da se ide u izgradnju Koridora 11 i da se počne s najspremnijom deonicom za realizaciju, a to je bila Ub-Lajkovac, 12 km.

Mrkonjić dodaje da Mihajlovićeva odgovor na pitanje zašto kasni izgradnja te deonice, treba da potraži u preduzeću ''Koridori Srbije'', koje je taj posao vodilo od svog osnivanja, a koje je, kako on navodi, i profesionalno i politički ''pod kapom'' ministarstva koje ona vodi.

''Gospođa Mihajlović bi trebalo da zna da ministarstvo ne gradi, da grade preduzeća. Ministarstvo vrši samo upravni nadzor'', naveo je Mrkonjić.

On je dodao da ga je na odluku da tuži ministarku Mihajlović navela njena insinuacija u intervjuu ''Politici'' o postojanju nekih drugih interesa "kada su dogovarani poslovi".

Ministarstvo: Dok Mrkonjic kritikuje, mi zavrsavamo projekte

Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture na čelu sa potpredsednicom vlade Zoranom Mihajlović pozvalo je danas bivšeg ministra Milutina Mrkonjića da umesto što bez osnova preti tužbama, svojim iskustvom pomogne da se završe brojni projekti koje je ministarstvo s njim na čelu propustilo da privede kraju.

Kada je Mihajlovićeva govorila o tome da su "drugi interesi odlučili o tome da sagradi put koji ne počinje nigde i ne vodi nikuda mislila je na političko-promotivne, a ne na bilo koje druge razloge.

"Ukoliko je, njen bivši kolega, međutim, shvatio da je reč o nekim drugim 'razlozima' to i za nju i za Ministarstvo predstalvja iznenađenje", navodi se u saopštenuju Ministarstva građevine.

Možda je, kako se navodi, najočigledniji primer kako se radilo uministarstvu koje je vodio gospodin Mrkonjić jeste izdavanje međunarodnih transportnih dozvola gde je vladao potpuni haos.

Dodaje se je Antikorupcijski tim Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predao je tužilaštvu dokumentaciju sa saznanjima o zloupotrebama zaposlenih u prethodnom ministarstvu u vezi preprodaje transportnih dozvola, koje su lažno prijavljivane kao izgubljene, pa čak i falsifikovane.

Prema podacima do kojih je Antikorupcijski tim došao u 2012. i 2013. godini, nerazduženo je ili nepravilno razduženo, skoro 50.000 pojedinačnih dozvola za međunarodni transport, a kao poseban problem ispostavilo se izdavanje tri odsto dozvola koje su diskreciono pravo Ministarstva.

Ove dozvole deljene su bez ikakvog kriterijuma i pravila, niti se u bilo kom trenutku znalo koliko ih ima. Zbog svega ovoga Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preduzelo je niz mera na sređivanju ovakvog stanja koje već daju rezultate.

"Umesto što bez osnova preti tužbama, Mrkonjića kao aktuelnog predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekominikacije i stručnjaka u ovoj oblasti, pozivamo da se uključi u rešavanje problema koje nam je ostavio i svojim iskustvom da doprinos naporima Ministarstva i ministra Zorane Mihajlović da se završe brojni infrastrukturni projekti koje je prethodno ministarstvo, dok ga je Mrkonjić vodio, propustilo da privede kraju", navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Podseća se i da je skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekominikacije, kojim predsedava bivši ministar Mrkonjić, usvojilo izveštaj za prva tri meseca rada ove godine, u kojem je jasno rečeno da su u momentu kada je ministar Mihajlović stupila na dužnost, svi projekti za koje je to ministarstvo zaduženo "bili u kašnjenju koje se meri godinama".

“Osnovni razlozi su nejasni kriterijumi definisanja prioriteta projekata, nekvalitetni projekti zbog kojih se procenjuju štete na 100 miliona evra, nedovoljno angažovanje nadzora na gradilištima, kao i dugogodišnji javašluk u radu Ministarstva”, navodi se u izveštaju Ministarstva koji je usvojio skupštinski odbor, na čelu sa Mrkonjićem.

Nije neophodno, kako se navodi, biti stručnjak, i znati na primer sastav asfalta, da bi se uvideo opšti javašluk u ministarstvu koje je vodio Mrkonjić", od nedostajuće dokumentacije i ugovora, preko odobravanja izgradnje lokalnih puteva “na reč”, do načina na koji su deljene međunarodne transportne dozvole.

"Višegodišnje kašnjenje radova na deonici Ub-Lajkovac, na Koridoru 11, je poseban problem sa kojim se Ministarstvo bori, a ministar Zorana Mihajlović je dobro upućena u procedure odlučivanja u vladi i njenim telima", navedeno je u saopštenju.

Niko, ukazuje se, ne može zaobići činjenicu da inicijalni predlog gde će se, kada i kako, graditi daje resorno ministarstvo, u ovom slučaju ono koje je vodio gospodin Mrkonjić, pa on zbog toga snosi i odgovornost za ispravnost te odluke.

"Nije presudno da li je neko ekonomista ili građevinski inženjer da bi znao da su Koridor 10 i Korodor 11 prioritetni projekti u izgradnji naše putne infrastrukture. Međutim, veliko je pitanje koliko je ekonomski utemeljena odluka da se krene sa izgradnjom 12,5 kilometara autoputa na deonici Ub-Lajkovac, a da prethodno ne postoji jasan plan kada će se, kako i kojim sredstvima graditi ostatak Koridora koji je ukupno dug 270 kilometara", navode iz Ministarstva građevine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: