Jemen: Sporazum vlade i pobunjenika

Zvaničnici vlade Jemena i šiitski pobunjenici potpisali su danas mirovni sporazum nakon višednevnog nasilja u kojem je više od 140 ljudi poginulo.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

23:34

Default images

U izveštaju državne televizije koja je javila ovu vest, ne pominju se detalji sporazuma.

Izaslanik UN za Jemen Džamal Benomer saopštio je da će taj dokument "položiti temelje za nacionalno partnerstvo i za bezbednost i stabilnost zemlje".

Samo nekoliko sati ranije, državni mediji su javili da je premijer Mohamed Salem Basindva podneo ostavku, ali je kancelarija predsednika države demantovala da je primila bilo kakav sličan zahtev, što je samo produbilo osećanje neizvesnosti u zemlji.

Basindva je na vlasti od 2012. godine.

Protivrečne informacije su se pojavile dok su šiitski pobunjenici, poznati kao Hoti, zauzimali nekoliko strateški važnih zgrada u glavnom gradu Sani kao što su Ministarstvo odbrane, Centralna banka, jedna od ključnih vojnih baza i Univerzitet Iman, rekli su zvaničnici vojske i policije.

Hoti su juče zauzeli i zgradu državne televizije.

Ministar unutrašnjih poslova Husein al-Terb danas je zatražio od policije u gradu da "sarađuje" s Hotima u održavanju bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: