Što Sarkozi ne odustaje od politike

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je da je naučio nekoliko stvari o sebi otkako je doživeo gorak poraz na predsedničkim izborima 2012.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

22:59

Default images

Sarkozi je večeras u udarnom televizijskom terminu pričao 45 minuta na temu zašto je odustao od svog obećanja da će napustiti politiku.

On je rekao da je, dok je bio na funkciji predsednika (2007-2012), "ponekad pomišljao da može da uspe sam" i ocenio da je govorima, koji su polarizovali javnost, okrenuo ljude protiv sebe.

Sarkozi kaže da je odlučio da se kandiduje za šefa svoje stranke, konzervativne UMP, na predstojećim stranačkim izborima u oktobru jer ne želi da njegova zemlja bude "osuđena na perspektivu totalne izolacije".

On predviđa takav scenario ako ultradesničarski Nacionalni front na čelu s Mari Le Pen nastavi da dobija na popularnosti.

Kada je napuštao Jelisejsku palatu 2012. godine, Sarkozi je rekao da napušta politiku, i da će naći drugi način da služi svojoj zemlji.

Sarkozi je izjavio da ga je politici vratilo "beznađe, bes i nemanje budućnosti" koje oseća među Francuzima. "Mi smo među vrlo retkim zemljama s takvim osećanjem beznađa. Želim da učestvujem u dizanju moje zemlje", rekao je Sarkozi.

Sarkozijev naslednik, socijalista Fransoa Oland postao je ubedljivo najnepopularniji francuski predsednik modernih vremena zbog lošeg rukovođenja ekonomijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: