Sijera Leone: Nastavak karantina?

Tokom trodnevnog "karantina" cele države Sijera Leone identifikovano je na desetine zaraženih ali dobrovoljci nisu stigli do svih. Blokada će se možda produžiti

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

19:35

Default images

"Postoji velika mogućnost da će blokada biti produžena", rekao je danas šef Centra za vanredne situacije Stiven Gaođa nakon sastanka s predsednikom Ernestom Bai Koromom.

"Iako smo do sada postigli veliki uspeh, nismo uspeli da dođemo do svih, u velikim gradovima kao što su Fritaun i Kenema", rekao je on.

Prema njegovim rečima, širom zemlje je do subote uveče pronađeno 92 tela. Oko 120 ljudi je kontaktiralo vlasti verujući da su zaraženi. Od tog broja 56 je bilo pozitivno na ebolu, 31 negativan a rezultati sa 36 osoba se još čekaju.

Zvaničnici su rekli u subotu, drugog dana blokade, da se većina od šest miliona stanovnika pridržava naredbe o ostajanju kod kuće dok skoro 30.000 volontera i zdravstvenih radnika obilazi svaki kutak Sijera Leonea, dele sapune i informišu građane na koji način mogu da spreče ebolu, prenela je agencija AP.

Ulice prestonice, Fritauna, bile su u subotu puste (kao i danas) izuzev četvoročlanih timova dobrovoljaca koji su išli od vrata do vrata sa sapunima, lecima sa ispisanim simptomima ebole, a nalepnicama bi obeležili posećene kuće radi identifikovanja onih za koje se posumnja da su oboleli.

Vlada Sijera Leona očekuje da će trodnevna blokada pomoći u suzbijanju virusa ebole.

Lekari bez granica su kritkovali te mere, istakavši da će biti "izuzetno teško zdravstvenim radnicima da precizno identifikuju obolele vršeći skrining od vrata do vrata".

Drugi problem je što, i ako budu identifikovani oboleli, Sijera Leone nema dovoljno kreveta za njihovo lečenje, naveli su Lekari bez granica.

U Sijera Leoneu je do sada umrlo 560 ljudi, a u zapadnoj Africi više od 2.600 osoba od izbijanja virusa ebole u decembru prošle godine, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Epidemija ebole zahvatila je i Liberiju, Gvineju, Nigeriju i Senegal, a veruje se da je obolelo više od 5.300 ljudi, saopštila je SZO.

SZO je saopštila i da posle više od šest meseci nakon izbijanja najveće epidemije ebole u svetu, još postoje ugrožene oblasti gde građani nemaju ni sapun, niti vodu.

Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lek ili vakcina, ali se za njima intenzivno traga.

Bolest se prenosi u kontaktu sa telesnom tečnošću obolelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: