"Izbori u Vojvodini potrebni ali.."

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović izjavio je danas da su izbori u Vojvodini potrebni.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

18:27

Default images

On je dodao da trenutno i pored želje da se izvedu promene u Vojvodini za SNS ima i drugih važnih pitanja i značajnih tema kojii se tiču većeg broja građana.

Mirović je rekao Tanjugu u Novom Sadu, gde je bio gost na Kongresu Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista, da su izbori uvek najbolje rešenje i da SNS ne beži od izbora niti je od njih odusatala, ali da je pravo pitanje da li postoje pravi formalni uslovi za njihovo raspisivanje i da se o tome treba raspravljati.

Prema njegovim rečima, stav naprednjaka je da Srbiji sada treba jedan miran period u kome će Vlada Republike Srbije, kako je kazao, provoditi ekonomske reforme, nužne, ozbiljne i odgovorne, koje treba da dovedu do oporovaka privrednog sistema u zemlji.

"Kada bi gledali uskostranačko kao cilj SNS mi bi, morate u to verovati, za 15 uspeli da izazovemo izbore u Vojvodini", rekao je Mirović, ističući da u ovom trenutku "postoje drugi važniji opšti ciljevi koji se pre svega tiču naše ekonomske pozicije i napora koji se čine da ta pozicija čitave naše države u jedniom predvidivom roku bude kvalitetnija i bolja".

Komentarišući deklaraciju čiji su predlog potisala 64 poslanika Demokratsjke stranke (DS), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nove demokratske stranke (NDS) u Skupštini AP Vojvodine, a koja će se naći na dnevnm redu te skupštine zakazane za utorak 23. septembra Mirović je rekao da se radi o kontinuitetu "jedne prljave politike" koja se vodi u Vojvodini i koja "nema narodnu podršku".

Po Mirovićevim rečima, jasno je da u čitavom nizu deklaracija, odluka i izjava i ova poslednja deklaracija pokušava da naruši poverenje koje građani imaju u one stranke koje ne pripadaju tom "incidentnom korpusu" koji stalno zagovara sukobe između pokrajinske i centralne vlasti.

"Naša politika je potpuno drugačija, mi se zalažemo za okupljanje oko projekata, za jedinstvo kada je reč o velikim razvojnim pitanjima i ne bežimo ni od pitanja reorganizacije ustavnih okvira u čitavom nizu nadležnosti pa ni u pitanju nadležnosti AP Vojvodine, ali u ovom trenutku potpisnici bez ikakvog legitimiteta i bez sagledavanja drugih opštih državnih prioriteta na jedan incidentan način pokušvaju da teme koje će biti važne tek nakon narednih izbora, nametnu kao aktuelne", rekao je Mirović.

On smatra da se na deklaraciji insistira i zbog nedostatka odgovora na neka druga pitanja koja su atuelnija i važnija, a to su, po njemu, veliki korupcijski skandali, uništenje resursa sa kojima je Vojvodina raspolagala u proteklih nekoliko godina,.

"Oni ne ogovaraju čak ni na pitanja zašto nisu iskoristili postojeće ustavne kapacitete za razvoj Vojvodine, one ustavne kapacitete koji su definisani Ustavom iz 2006. godine, a oni su vršeći vlast čitavih pet ili šest godina nakon donošenja tog Ustava, zapravo, mučili i uništavali Vojvodinu", istakao je Mirović, dodajući da predlagači deklaracije njome pokazuju "svoju nemoć, svoju nesposobnost i jednu vrstu političke bahatosti".

Mirović je rekao i da je malo realno da će na drugoj rundi razgovora o rešavanju političkih problema u Vojvodini, koji bi trebalo da se održe za koji dan, a koje je pokrenuo predsednik pokrajinske skupštine i lider saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, zajedno sesti za sto sve stranke koje imaju svoje predstavnike u pokrajinskom parlamentu, jer kako je kazao, DS, LSV i NDS izbegavaju dijalog.

"Drže se čvrsto principa golog opstanka na vlasti, drže se principa bahatog odnosa prema građanima, za njih je dijalog očigledno nešto što je sasvim suvišno kao metod izlaska iz krize, to su demonstrirali nedolaskom na prvi sastanak i od njih se ništa spektakularno novo ne može ni očekivati", naglasio je Mirović.

On je na kraju rekao da "te stranke ne treba posebno precenjivati", da se njihova politika "svodi na jednu prostu rečenicu - održimo se na vlasti što duže, a baš nas briga šta će biti sa građanima u čije ime smo u Skupštini" i da je ona potpuno suprotna politici Srpske napredne stranke pa je dijalog teško i ostvariv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: