Premijer Jemena podneo ostavku

Premijer Jemena Mohamed Salem Basindva podneo je danas ostavku predsedniku Abd-Rabu Mansur Hadiju, javio je Rojters.

Izvor: Beta

Nedelja, 21.09.2014.

17:10

Default images

Ostavka je podneta usred haosa u prestonici Sani gde pobunjenici, šiitski muslimani osvajaju neke vojne i vladine zgrade.

Potez premijera, napominje britanska agencija, dodao je konfuziju oko događaja u Sani, gde je trebalo da pobunjena grupacija Houti potpišu sporazum uz posredovanje specijalnog izaslanika UN za Jemen Džamala Benomara u nameri da se obustave borbe i utre put formiranju nove vlade u roku od dve sedmice.

"Odlučio sam da podnesem ostavku kako bi omogućio da moja braća, vođa Houta i predsednik Hadi, postignu sporazum", naveo je Basindva u saopštenju u čiju je kopiju Rojters imao uvid.

U Sani su više nedelja trajali protesti pristalica šiitskog pokreta Houta koji su se sukobljavali sa policijom i zahtevali ostavku vlade i ponovno uvođenje subvencija za gorivo.

Vlasti Jemena pozvale su danas pripadnike bezbednosnih službi te zemlje da se "ne sukobljavaju" sa šiitskim pobunjenicima koji su zauzeli kontrolu nad više zgrada javne uprave u Sani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Jemena uputilo je taj poziv pripadnicima svojih snaga u saopštenju objavljenom na svom sajtu.

"Ministar unutrašnjih poslova Abdo Husein al Tirb poziva sve svoje agente da se ne sukobljavaju (s borcima Ansarualaha) i da saradjuju sa njima kako bi se uspostavili bezbednost i stabilnost" u prestonici. Vlasti Jemena uvele su sinoć policijski čas u delovima prestonice Sane, nakon što su šiitski pobunjenici preuzeli zgradu državne televizije posle teških borbi, javio je AP.

Vrhovna komisija za bezbednost saopštila je u subotu da je policijski čas uveden za severni i zapadni deo prestonice.

Predstavnik šiitskog pokreta Houta, Mohamed Abdel-Salam je preko svog "Fejsbuka"saopšstio da je njegova grupa zauzela zgradu televizije nakon teške razmene vatre sa vojnicima koji su je obezbeđivali.

Sve tri državne tv mreže ne emituju program, a svedoci su rekli da je zgrada u plamenu.

U višednevnim borbama pobunjenika Houta i sunitskih milicija poginulo je više od 140 ljudi a nekoliko hiljada je napustilo svoje domove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: