"SAD da poštuje suverenitet Sirije"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je svom američkom kolegi Džonu Keriju da Vašington treba da poštuje suverenitet Sirije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.09.2014.

16:27

Default images

Lavrov je istakao "potrebu strogog pridržavanja statuta Ujedinjenih nacija, međunarodnog zakona i bezuslovnog poštovanja sirijskog suvereniteta za vreme ispunjenja planova koje sprovodi koalicija sa SAD na čelu, a koji uključujuju i upotrebu sile" čak i u borbama sa propadnicima Islamske države, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Barak Obama, podsetio je Rojters, odobrio je vazduhoplovne napade SAD protiv meta Islamske države u Siriji ranije ovog meseca.

U telefonskom razgovoru dvojice ministara, Lavrov je istakao značaj koordinisanih akcija svetske zajednice u borbi protiv terorističke grupe ID.

"SAD da sarađuju sa Damaskom protiv ID"

Predsednik sirijskog parlamenta Mohamed Džihad Laham izjavio je da bi SAD trebalo da sarađuju sa Damaskom u izgradnji koalicije za borbu protiv ekstremisticke grupacije Islamska država, umesto što ulaze u savezništva sa državama koje podržavaju terorizam.

Laham je očigledno imao na umu Saudijsku Arabiju i druge zemlje koje podržavaju pobunjenike koji nastoje da sruše režima predsednika Bašara Asada.

Tokom sednice parlamenta, Laham je rekao da države koje žele da se bore protiv terorizma, treba da budu u koodrinaciji sa Damaskom, a ne sa pobunjenicima.

Američki predsednik Barak Obama nastoji da oformi globalnu koaliciju za borbu protiv Islamske države, koja kontroliše značajne delove Sirije i Iraka.

SAD su od avgusta počele da izvode vazdušne udare na položaje Islamske države na području Iraka, ali je Obama nedavno odobrio takve napade i na teritoriji Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: