Nasip kod Šapca i dalje nestabilan

Ni posle četiri meseca od majskih poplava i najvišeg vodostaja Save ikad, ništa nije urađeno da se revitalizuje nasip od Drenovca do Čevrntije.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

16:11

Default images

Deo nasipa dužine oko 5,2 kilometra je nestabilan i preti da se uruši, pa je grad zatražio od države da počene da rešava ovaj problem.

Na ovom nasipu tokom majskih poplava branili su se Šabac i Mačva, trenutni vodostaj nije opasnost za grad i oranice, ali kada bi voda dostigla nivo kao u maju, Šabac bi ponovo bio ugrožen.

“Morali bi da podižemo ovaj nasip, u smislu ojačavanja i da se branimo kao tad. Inače, rekonstrukcija koja treba ovde da se izvede i za koju je Vlada Republike Srbije izdvojila sredstva, trebalo bi da počne. Za to su potrebna velika sredstva ali i jedna građevinska sezona“, rekao je Dragan Topalović, direktor VP „Sava“.

Osim ojačavanja tokom odbrane, na nasipu dužine 5,2 kilometra koji je oštećen, ni posle 4 meseca nije ništa rađeno, pa je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović apelovao da nadležni državni organi dopune savski nasip i time obezbede sigurnost građana.

“Ja sam već po drugi put uputio dopise i premijeru i ministarki poljoprivrede i direktoru Srbija voda, želeći da s ešto pre uđe u te radove. Mislim da je Šabac u opasnosti i jako sam zabrinut zbog visokog vodostaja. Plašim se da ako dočekamo proleće sa ovako visokim vodostajem sada kad vodostaje treba da je najniži u toku godine, da ćemo kao grad imati veliki problem“, istakao je Zelenović.

Džakovi zaostali od majske odbrane jedini su svedoci šta se ovde događalo u maju. Oni jedini opominju da je oštećeni nasip pretnja gradu od 120 hiljada stanovnika.

Procenjeno je da bi izgradnja nasipa u ovom delu toka koštala oko 250 miliona dinara, dok je šteta od majske poplave u Šapcu bila 1,2 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: