Verski i politički terorizam na KiM

Zamenik glavnog tužioca kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel rekao je da na KiM postoji verski ekstremizam i potencijal za terorizam.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.09.2014.

15:58

Default images

On je istakao da je takva situacija gde god postoji visoka nezaposlenost, hronično siromaštvo i malo mogućnosti za bolji život.

Frankfurtske vesti podsećaju da je ta kancelarija nadležna upravo za istragu i podizanje optužbi kada je reč o slučajevima povezanih sa terorizmom, a da trenutno sprovodi dve odvojene istrage.

Ratel očekuje da će uskoro biti okončane, a nadležni tužilac KSTK-a predstaviće optužnice.

“Trenutno, KSTK sprovodi dve krivične istrage koje uključuju određen broj ljudi. Istrage se razvijaju i očekujem optužnice u bliskoj budućnosti. Reč je o veoma ozbiljnim optužbama koje se odnose na učestvovanje i regrutovanje za terorističke aktivnosti. Ne mogu da pričam o istragama koje su u toku, ali mogu da kažem da sa kosovskom policijom imamo veoma dobru saradnju, kao i sa drugim agencijama koje pomažu oko prikupljanja dokaza i daju druge forme asistencije“, objasnio je Ratel.

On je dodao da postoji velika zabrinutost zbog ekstremističkih aktivnosti u čitavoj Evropi, koja se, kako kaže, "suočava sa fenomenom priključivanja mladih osoba, uglavnom muškaraca, u konflikte na Bliskom istoku, pre svega u Siriji i Iraku".

“Kako i u drugde u Evropi, i ovde smo veoma zabrinuti jer mladi muškarci, obmanuti i zavedeni od strane ekstremističkih elemenata, odlaze da se bore za ono što smatraju religijskim pozivom“, dodao je Ratel.

Pojedini imami na Kosovu učestvuju u vrbovanju mladića da se priključe terorističkim aktivnostima stare, pa je pitanje može li se to dokazati u meri da dobije sudski epilog.

“Regrutovanje za učestvovanje u terorizmu je zločin. Istina, to je teško dokazati. Za procesuranje je potrebno dokazati nameru, ali i sam čin učestvovanja u regrutovanju. Veoma smo zabrinuti oko elementa regrutovanja mladih osoba za verski ekstremizam. Naša kancelarija veoma blisko sarađuje sa kosovskom policijom i drugim lokalnim vlastima, kancelarijom državnog tužioca, kosovskom policijom, religijskim liderima i predstavnicima zajednica. Pokušavamo da osiguramo da mladi ljudi, naročito muškarci, ne padnu pod uticaj i na bilo koji način budu ohrabreni da se uključe u konflikte na Bliskom istoku“, naveo je Ratel.

Na pitanje da li postoji pretnja od terorističkih akcija prema određenim grupama ili pojedincima na Kosovu, Ratel kaže da tu zapravo nema razlike.

“Prava pretnja je religijski i politički terorizam. Da li će osobe odlučiti da putuju u neku stranu zemlju i tamo se uključe u konflikte ili imaju ekstremističke poglede dok su na Kosovu, ne pravi razliku. Upravo su ti njihovi pogledi ono što pokreće te stvari i jako smo zabrinuti zbog njihovih aktivnosti. Ali građani ne bi trebalo da budu uznemireni, nadležne vlasti prate situaciju veoma pažljivo da bi utvrdile da se ova pojava ne umnožava“, istakao je Ratel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: