"Taoci oslobođeni, ne otkupljeni"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je grupa od 46 turskih talaca, koje je u Iraku držala Islamska država, oslobođeno zahvaljujući pregovorima.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.09.2014.

14:14

Default images

"Nije bilo cenkanja oko novca, samo diplomatski i politički pregovori. Ovo je diplomatska pobeda", rekao je Erdogan novinarima na aerodromu u Ankari pre poletanja za Njujork, gde će prisustvovati sastanku Generalne skupštine UN.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je juče da je taoce koje su oteli pripadnici Islamske države u Iraku u junu, turska obaveštajna služba bezbedno vratilla u Tursku.

Taoci, među kojima su bile turske diplomate, vojnici i deca oteti su truskom konzulatu u junu u Moslulu, na severu Iraka.

Turska je zbog svojih otetih građana odbila da pruži otvorenu podršku SAD u borbi sa islamistima, pripadnicima ID.

Prilikom posete Ankari američki državni sekretar Džon Keri je izvršio pritisak na šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua da ojača granice da ih ne bi prelazili borci ID, i prekine finansijske tokove toj organizaciji.

Turska se nalazi na liniji fronta ID prema Iraku i njihovom utočištu Siriji, i već je pružala pomoć izbeglicama, kao i suzbila sumnjivi šverc u obe zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: