"Učešće na GS UN važno za Srbiju"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će učešće na Generalnoj skupštini UN biti veoma važno za jačanje spoljnopolitičkog položaja Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

13:16

Default images

Dačić je povodom Generalne skupštine UN rekao da će delegaciju Srbije predvoditi predsednik Tomislav Nikolić, a da će on kao šef diplomatije učestvoati na vise skupova i bilateralnih sastanaka.

"Veoma važan nastup za jačanje spoljnopolitičke pozicije Srbije koja je, reći ću i to, veoma promenjena u odnosu na vreme od pre nekoliko godina. Srbija sada ima sigurno mnogo značajniju, jaču i bolju poziciju nego u prethodnim godinama", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ima zakazanih 15 sastananak s ministrima spoljnih poslova, među kojima su šefovi diplomatije Rusije, Ukrajine, Švajcarske, Singapura, Kube, odnosno zemalja koje su važne Srbiji i zemalja koje su važne za predsedavanje OEBS-om.

On je rekao da će učestvovati na nekoliko dodatnih skupova, poput specijalne sednice o radu populacionog fonda UN, ministarskoj konferenciji OEBS-a u svetlu aktuelnih kriza koje ugrožavaju evropsku bezbednost, kao i na sastanku trojke OEBS-s, koju čine prethodno predsedavajuća Ukrajina, aktuelna predsedavajuća Švajcarska i Srbija kao sledeća koja će predsedavati tom organizacijom.

Biće održan i sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana s komesarom za proširenje EU koji će biti nastavak onog što je bilo u Berlinu, ali i priprema sledećeg skupa 23. oktobra u Beogradu gde bi trebalo da se okupe ministri spoljnih poslova i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici EU i međunarodnih finansijskih organizacija, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da će učestvovati i na sastanku u vezi s mirovnim operacijama u organizaciji SAD, kao i o stranim borcima, odnosno ljudima koji odlaze da se bore za Islamsku državu, i na posebnoj sednici Saveta bezbednosti UN kojom će predsedavati predsednik SAD Barak Obama i kojoj će moći da prisustvuju sve članice UN.

On je takođe izjavio je da Srbija podržava globalnu borbu protiv terorizma pošto iz "svog iskustva zna koliko je to teška bolest".

"Mi smo svakako članica globalne alijanse za borbu protiv terorizma. U tom smislu Ujedinjene nacije, sve velike zemlje koje vode borbu protiv terorizma mogu da računaju na Srbiju. Mi ćemo maksimalno pomoći u borbi protiv radikalnog islamizma, naročito zato što neki naši državljani učestvuju u tim terorističkim operacijama i predstavlju pretnju za mir i stabilnost u našem regionu", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija radi na izmeni zakona u vezi sa sankcijama ljudima koju ucestvuju u terorističkim organizacijama širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: