Burne reakcije na spomen-krst u SA

Savez logoraša Republike Srpske u nedelju je na Zlatištu iznad Sarajeva postavio spomen-krst u čast više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba tokom rata u BiH.

Izvor: Beta

Nedelja, 21.09.2014.

12:18

Default images

Krst je obojen u belo i visok je oko deset metara, a predsednik Saveza Branislav Dukić rekao je da je tim potezom organizacija "ispunila ranije obećanje i demantovala sve spekulacije o odustajanju od spomen-krsta".

Dukić je naveo da niko nema pravo da zabrani sećanje na 6.500 ljudi stradalih u Sarajevu, kao što niko nema pravo da poriče da je u tom gradu bilo 126 logora.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda u parlamentu BiH Staša Košarac rekao je da postavljanje spomen-krsta na Zlatištu "nije provokacija Bošnjaka u Sarajevu", već način da se "budućim generacijama skrene pažnja na ono što se Srbima u Sarajevu dešavalo u ratu".

Prema njegovim rečima, radi se o privremenom rešenju, jer postoji namera da se na tom mestu izgrade crkva, krst i spomenik, koji će "ukazivati na sve strahote koje je srpski narod u Sarajevu prošao od 1992. do 1995. godine".

Sarajevski mediji preneli su vest o podizanju spomen-krsta na Zlatištu, uz ocenu da se radi o provokaciji građana Sarajeva, s ozbirom na da je tokom rata grad gađan upravo s te lokacije. Krst na Zlatištu je u Federaciji BiH dočekan kao provokacija uz zahteve da odmah bude uklonjen.

Tražeći od međunarodne zajednice i opštinskih vlasti da krst odmah bude uklonjen, zamenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Campara ocenio je da njegovo postavljanje predstavlja "anticivilizacijski čin i najgrublji način vrijedanja žrtava protekle agresije na BiH i grad Sarajevo".

"Znamo da su s tih položaja ubijani civili u Sarajevu, među kojima i 1.600 dece, a neki na ovaj način pokušavaju u predizborno vreme to iskoristiti za skupljanje jeftinih političkih poena", rekao je Campara.

Od stranaka prva se oglasila SDA, koja smatra da taj krst vređa hrišćanski simbol samilosti i predstavlja "provokaciju i neprihvatljivu zloupotrebu verskih simbola čime se podižu međunacionalne tenzije, što može dovesti do ugrožavanja sigurnosti građana".

Predsednik Udruženja roditelja ubijene dece Sarajeva Fikret Grabovica ocenio je da je reč o "klasičnoj provokaciji". "Postavili su krst na mestu sa kojeg su ubijani građani i deca Sarajeva, na mesto sa kojeg su zločinici terorisali grad i sejali strah", rekao je on.

Predsednik Udruženja "Zelene beretke" Muhamed Švrakić smatra da su Kanton Sarajevo i grad imali dosta načina da obustave postavljanje krsta na Zlatištu, odakle je, prema njegovim rečima, snajperima, tenkovima, bombama i granatama ubijeno više od 16.000 građana Sarajeva.

Navodeći da je reč o "predizbornom triku kojim se traži glas više za nacionalne stranke", Švrakić je izrazio uverenje da će kao reakcija na postavljanje krsta na Zlatištu uslediti "neki građanski bunt i revolt".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: